Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws Subscribe to Nieuws

VKA-deelnemer Hulshof: ‘Met eenvoudige maatregelen kan ik mijn CO2-uitstoot verlagen’

Begin 2016 ging de kennisgroep Melk & Klimaat binnen het project Vruchtbare Kringloop Achterhoek van start. Hierin werken 15 melkveehouders samen met FrieslandCampina en Wageningen University & Research aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen per kilogram melk. Melkveehouder Toon Hulshof uit Lievelde  is een van de deelnemers: ‘Ik was nieuwsgierig naar de mogelijkheden. Als veehouder is het thema klimaat een ver-van-je-bed show.

83 procent van de melkveebedrijven neemt energiebesparende maatregelen

Het is niet nieuw. Het nemen van maatregelen om energie te besparen loont voor elk agrarisch bedrijf. Ondernemers zijn hier al actief mee bezig en pakken de kansen, maar er kan nog meer. Deels door onderhoud en het beter afstellen van apparatuur. Maar ook door het treffen van relatief eenvoudige maatregelen, zoals led-lampen of energiebesparende ventilatoren. Sinds 1 juli 2017 is de  lijst met erkende maatregelen voor de landbouw van kracht. Hierin zijn energiebesparingsmaatregelen opgenomen die zich in korte tijd terugverdienen.

Energieopslag rendabel met geoptimaliseerd verbruik op bedrijf

Energieopslag op een agrarisch bedrijf kan rendabel zijn, maar alleen als de opslag gecombineerd wordt met een geoptimaliseerd verbruik op het bedrijf. Daarnaast is een koppeling tussen de opslag en de energiemarkt nodig. Sec elektriciteit opslaan is onvoldoende om een accu terug te verdienen. Deze conclusie kunt u lezen in de rapportage ‘Energieopslag in accu’s’. U vindt de rapportage op www.lami.nl.

Friese pilot 'SamenZONderAsbest' geeft impuls aan asbestsanering

Boeren en burgers gaan in Friesland gezamenlijk asbest verwijderen en zonnepanelen op boerendaken leggen in de pilot ‘SamenZONderasbest’. Doel is met veel minder financiële ondersteuning het vliegwiel in gang te zetten, stelt Auke Jan Veenstra, programmamanager Klimaat en Energie van LTO Noord.

Warmtepompen en zonneboilers krijgen 160 miljoen extra subsidie

Op Prinsjesdag heeft het kabinet bevestigd 160 miljoen euro extra beschikbaar te stellen voor de ISDE-regeling tot en met 2020. Via de regeling kunnen bedrijven en particulieren subsidie krijgen voor zonneboilers.

Wethouder Moolenburgh trapt open dag af op voorbeeldbedrijf Energieneutrale Melkveehouderij

Op donderdag 21 september opende wethouder Moolenburgh van gemeente De Ronde Venen de open middag op het melkveebedrijf van Robert en Willeke Peek. De familie Peek uit Wilnis is één van de bedrijven uit het project Voorbeeldbedrijven Energieneutrale Melkveehouderij. Samen met twee andere bedrijven werken zij in de komende drie jaar toe naar een energieneutrale bedrijfsvoering. Tijdens de open dag konden geïnteresseerden in de praktijk zien dat er veel mogelijk is op het gebied van energiebesparing en -opwekking.
 

Geitenbedrijf optimaliseert stroomvoorziening

De biologische melkgeitenhouderij van de familie Alting in Sellingen groeit van 800 naar 1.200 dieren. Via het project 'Smart Farmer Grid' wordt hun stroomvoorziening geoptimaliseerd. Het voorkomt een zwaardere, duurdere, aansluiting.

Ruim honderd voetbalvelden aan zonnepanelen op melkveestallen

Bij 310 melkveehouders die zijn aangesloten bij zuivelcoöperatie FrieslandCampina worden de komende periode 416.000 zonnepanelen aangebracht. Deze zijn samen goed voor een oppervlakte van ruim honderd voetbalvelden en kunnen daarmee 33.000 huishoudens voorzien van elektriciteit.

De opgewekte elektriciteit is goed voor een vijfde van de stroombehoefte van de Nederlandse productielocaties en kantoren van de zuivelonderneming.

Melkveehouder Sinnige: ‘Mooie uitdaging om met zo weinig mogelijk fossiele brandstoffen melk te produceren'

Melkveehouder Paul Sinnige uit het Friese Appelscha heeft in 2014 een nieuwe ‘Integraal Duurzame Stal’ laten bouwen voor zijn 130 koeien. Daarnaast heeft hij meer dan 270 panelen op het dak laten plaatsen en draaien een aantal machines op zijn bedrijf nu op stroom in plaats van gas of diesel. ‘Ik vind het een mooie uitdaging om met zo weinig mogelijk fossiele brandstoffen de melk te produceren. Echter moet het ook rendement opleveren’, aldus de ambitieuze Sinnige.
 

Open middag op voorbeeldbedrijf Peek in Wilnis

Op donderdag 21 september wordt op het melkveebedrijf van Robert en Willeke Peek in Wilnis een open middag georganiseerd. Deze middag staat in het teken van energie- en dieselbesparing op het bedrijf. De familie Peek is één van de drie deelnemers aan het project Voorbeeldbedrijven Energieneutrale Melkveehouderij in Utrecht. De voorbeeldbedrijven laten in dit project zien wat in de praktijk mogelijk is op het gebied van energiebesparing en duurzame opwekking van energie.
 

Pagina's