Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

'Biomassa in glastuinbouw gaat vervijfvoudigen'

Het gebruik van energie uit biomassa in de glastuinbouw gaat de komende jaren vervijfvoudigen. De conclusie trekt Energy Matters uit een analyse van van reeds beschikte en nieuwe SDE+ aanvragen binnen de glastuinbouw voor het gebruik van houtstook en biomassa.

Houtstook kende de afgelopen twee jaar een hernieuwde belangstelling binnen de glastuinbouw. Dat geldt vooral voor houtgestookte WKK's in zowel groente- als de sierteelt, aldus Energy Matters. Energy Matters is een onafhankelijk advies- en kennisbureau op het gebied van energiebesparing en decentrale opwekking met warmte-krachtkoppeling (WKK) en duurzame energie.

Terugverdientijd
De reden van de hernieuwde interesse is vooral te danken aan de goede economische rentabiliteit van houtketels en hout-WKK's door de verbeterde SDE+ subsidieregeling van 2015 en 2016.

Wanneer de SDE+ gecombineerd wordt met de investeringssubsidie EHG zijn simpele terugverdientijden mogelijk van zes jaar op houtketels en zelfs vier jaar op hout-WKK's.

Meer biomassa
Anderzijds ziet Energy Matters dat een aantal bestaande, niet-SDE beschikte, houtketels door de lage gasprijs en relatief hoge gasaansluitkosten worden stilgezet. De lagere prijs voor houtsnippers en de ontwikkeling van beschikbare biomassa voor verwerking tot bio-energie hebben bijgedragen aan de hernieuwde interesse, volgens Energy Matters.
 
Bron: Nieuwe Oogst