Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Blog: investeren in energiebesparing verbetert diergezondheid

Het besparen van energie is voor varkensfokker Mark van Dijk een belangrijk issue. Zo investeerde hij flink in het conditioneren van stallucht in zijn zeugenstal.
 
“Ik probeer mijn kraamzeugen een zo constant mogelijk en comfortabel stalklimaat aan te bieden. Hierdoor blijven mijn varkens gezonder en het kost ook nog eens minder energie. Ik heb een systeem in de stal dat zowel de kou als de warmte uit de bodem gebruikt. Er liggen kilometers aan buizen onder een grasveld in het grondwater. Hiermee kan ik maar liefst de helft aan energiekosten besparen. Bovendien zou de luchtwasser een stuk minder kuubs stallucht hoeven te zuiveren. Ik heb de luchtwasser echter afgestemd op een iets hoger ventilatiedebiet. Door deze overcapaciteit hoeft bij maximale ventilatie niet alles op het scherpst van de snede te gebeuren. Dat werkt rustiger.
 
Een andere investering om stookkosten te besparen is het koppelen van een warmtewisselaar aan de luchtwassers. Waswater wordt opgewarmd door de afgevoerde stallucht. Dit waswater stroomt vervolgens over lamellen via het zogenaamde tegenstroomprincipe. Het opgewarmde water in de warmtewisselaar gaat naar een warmtepomp. Warmte van de luchtwassers vervangt het stoken van propaangas Dit apparaat brengt het water in het circuit van de vloer- en ruimteverwarming op 50 graden Celsius. Voor het verwarmen van 356 kraamhokken heb ik nu geen kuub propaangas meer nodig. Bij calamiteiten heb ik drie oude verwarmingsketels echter nog achter de hand.
 
Wat de extra energiebesparende investeringen aan rendement oplevert, kan ik nu nog niet uitdrukken in euro’s. Maar het werken met gezonde dieren en het behalen van constante hogere prestaties zijn voor mij het allerbelangrijkste. Ik meet en registeer het gas- en elektriciteitsverbruik echter wel continue. Zo zitten er dataloggers op verschillende installaties, zoals de warmtewisselaar en warmtepomp.
 
Gezonde dieren en het behalen van constante hogere prestaties zijn voor mij het allerbelangrijkste. Daarnaast leg ik elke maand per stal het gas- en stroomverbruik vast. Hierdoor zijn veel dingen na te zoeken en te berekenen. Het analyseren van de jarenlang verzamelde informatie blijft lastig. Het is moeilijk om vergelijkende cijfers van andere varkensbedrijven te vinden. Daarom moet ik het nu met algemene cijfers van KWIN-Veehouderij doen. Hierin staat dat het energieverbruik 180 kWh per zeug per jaar inclusief biggen is.”
 
Tips om de energie te managen :

  • Het meten en registeren van het gas- en elektriciteitsverbruik vergroten het inzicht in de energiestroom op je bedrijf. Ook dataloggers op verschillende installaties, zoals warmtewisselaars en warmtepompen dragen daaraan bij.
  • Het maandelijks per stal de meterstanden van gas en stroom noteren is een fluitje van een cent. Het geeft extra inzicht. Cijfers vervolgens omrekenen naar dierplaats of per gemiddeld aanwezig dier maakt het energieverbruik vergelijkbaar. 
  • Benut de warmte van de luchtwasser. Het afvoeren van voldoende vocht uit afdelingen is noodzakelijk voor de gezondheid van de varkens. Om niet of amper te hoeven bijstoken en toch voldoende te ventileren, is het benutten van warmte van luchtwassers een aanrader.

 
Meer lezen over Mark van Dijk? Kijk op Varkensnet bij PIT-sessies! Mark van Dijk is een van de betrokken varkenshouders (teamleider) bij PIT.