Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Energieneutrale melkveebedrijven in Utrecht gezocht

Gezocht: Utrechtse melkveehouders die hun bedrijf energieneutraal willen maken. Geboden: onder andere hulp van onafhankelijke experts en ondersteuning bij het zoeken naar extra financieringsbronnen.

Dat is in een notendop het project ‘Energieneutrale Melkveehouderij Utrecht’ (ENM). Op 10 mei is er een informatiebijeenkomst over in Kamerik. Een energieneutraal melkveebedrijf verbruikt evenveel energie als dat het zelf uit duurzame energiebronnen opwekt. Inzet van het project is dat in 2020 de Utrechtse melkveesector nog maar een kwart van de elektra verbruikt, zoals gemeten in 2014. Het project begint nu met de zoektocht naar drie melkveehouders die mee willen doen als voorbeeldbedrijf.

Voorbeeldbedrijven
De voorbeeldbedrijven laten zien wat kan, wat daar voor nodig is, wat het oplevert en wat het kost. Daarvoor maken de deelnemende agrarische ondernemers samen met experts een plan. Hierin staat hoe er op gas, elektriciteit en diesel bespaard kan worden en tegelijkertijd wat de mogelijkheden zijn om duurzame elektriciteit op het bedrijf op te wekken. Provincie Utrecht en LTO Noord Fondsen financieren het project.

'We zoeken juist ondernemers die tot nu toe de kat uit de boom keken om te laten zien wat voor stappen zij kunnen zetten om hun bedrijfsvoering energieneutraal te krijgen’, vertelt Pieter van der Grift, stuurgroeplid ENM en bestuurder bij LTO Noord Utrecht. ‘Bij bedrijven die vooroplopen, krijg je snel dat boeren denken: ‘Dat is heel leuk, maar niet voor mij.’’

Adviezen en tips
Bij de gezochte voorbeeldbedrijven moet het gaan om boeren die enthousiast zijn om hun kennis en ervaring te delen met collega’s. Die vertaalslag naar bruikbare adviezen en tips voor een bredere groep is een essentieel uitgangspunt van het project. ‘We willen boeren handvatten geven waarmee ze makkelijk uitrekenen wat ze kunnen besparen’, zegt Van der Grift. ‘Het is sowieso een goed streven om met minder energie je bedrijfsvoering rond te zetten. Daarbij is de landbouw in staat om veel energie zelf op te wekken. Aan beide kanten zitten mogelijkheden’, aldus Van der Grift.

Aanmelden
Aanmelden als kandidaat-voorbeeldbedrijf kan via LaMi. Voor belangstellenden is er op dinsdag 10 mei in Kamerik een informatiebijeenkomst. Aanmelden hiervoor kan bij Marjon Roeten via (088) 8886677 of per mail.
 
Bron: Nieuwe Oogst