Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Gerberakweker klaar voor de toekomst

Marius Mans kweekt gerbera’s volgens een energiezuinig en duurzaam systeem waarmee hij zich profileert als koploper in zijn branche.
Glastuinbouw is bepalend voor het aangezicht van de Bommelerwaard en Neerijnen. Velen zien de kassen alleen aan de buitenkant; weinigen weten wat zich onder de glazen daken afspeelt. Daarom gaat De Toren de komende maanden regelmatig op bezoek bij tuinders. Gesprekken over ambities, tegenvallers, werk en privé. Vandaag Marius Mans in Brakel.
 
BRAKEL - In de wereld van siertelers loopt hij voorop. Als eerste in Nederland kweekt hij gerbera’s volgens een methode waarvan tot nog toe alleen groentetelers zich bedienden. Marius Mans (30) bouwde enkele jaren geleden een bedrijf van 3,5 hectare aan de Liesveldsesteeg in Brakel en investeerde in imposante machines om zijn ideaal te verwezenlijken: bloemen kweken op basis van ‘Het Nieuwe Telen’. In het kantoor van zijn bedrijf Mans Flowers legt hij uit wat dat inhoudt. “Het is een energiezuinige teeltwijze, ontwikkeld door het tuinbouwbedrijfsleven en de overheid, waarbij het gewas centraal staat en onnodig gebruik van fossiele brandstoffen wordt vermeden.” Dat vraagt om uitleg. Die geeft hij tijdens een rondleiding langs een ronkende machinekamer en kleurrijke bloemenvelden. Hij laat zien hoe op ingenieuze wijze en met behulp van eigentijdse technologie temperatuur en vochtigheidsgraad worden beheerst, wat resulteert in een jaarlijkse productie van ruim 22 miljoen gerbera’s, hoofdzakelijk bestemd voor de Duitse, Engelse en Nederlandse markt.
Mans groeide op tussen de bloemen. Zijn ouders waren telers. Vier zoons traden in hun voetsporen. Twee zijn actief in Brakel, een in Hedel en een in Tuil. Samen zijn ze goed voor 15 hectare mini-gerbera’s. Samenwerking ligt voor de hand. “We hebben alle vier de meest gevraagde soorten staan. Wanneer een van ons niet kan leveren door bepaalde omstandigheden of te grote vraag, kan hij altijd een beroep op de anderen doen. Dat geeft vertrouwen bij de klanten.” De kweker heeft 12 mensen in vaste dienst, ‘allemaal uit de omgeving’. “Tijdens de zomermaanden krijgen we hulp van vijf of zes Polen en op zaterdagen springt de schooljeugd bij. Dat laatste vind ik belangrijk voor de binding met de buurt en de jongeren.” Zijn eigen twee dochters zijn nog te jong voor het werk, maar hun beurt komt nog wel. “Ik zou het leuk vinden als ze later in het bedrijf stappen.” Een gespreid bedje, want de bloemkwekerij is klaar voor de toekomst.
 
Reacties welkom!
De serie ‘Tuinder in beeld’ wordt gemaakt in samenwerking met Glastuinbouwpact Bommelerwaard & Neerijnen. De netwerkorganisatie van en voor tuinders in de regio staat open voor reacties op de artikelen en voor vragen over relevante onderwerpen, en verwijst voor contactgegevens naar http://www.glastuinbouwpactbommelerwaard.nl Meer over het Brakelse gerberabedrijf en Het Nieuwe Telen op www.mansflowers.nl.
Bron (Foto: Bas Moerboom)