Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Groen Gas productie in tuinbouwgebied NEXTgarden van start

Wie tegenwoordig het glastuinbouwgebied Next Garden (voorheen Bergerden) in het Gelderse Bemmel in rijdt, kan het niet missen. Aan een kleine zijweg ten zuidoosten van de kassen is een enorme biovergister verrezen.

 
Qua omvang behoort deze installatie tot de top 5 van Nederland. Het meest opvallend zijn de zes enorme vergistingstanks met een doorsnede van 26 meter en een wandhoogte van ruim 7 meter. Per tank goed voor de opslag van 3.700 kubieke meter vloeibare inhoud plus 1.200 kubieke meter gas.
 
Minimale kosten en maximale opbrengst
De eerste ideeën voor de bouw van een vergistingsinstallatie in dit gebied ontstonden 13 jaar geleden. De huidige directeur Ab Emmerzaal was er toen al bij. Hij heeft meerdere keren meegemaakt hoe de oorspronkelijke plannen werden aangepast. Met veel doorzettingsvermogen en met inzet van de expertise en ervaring van Eneco (Gerd van de Logt, Groen Gas Specialist), is een ultramodern concept ontwikkeld met maximale opbrengst en minimale kosten. Maandag 24 april rond 16.00 uur was het eindelijk zover: de eerste kubieke meters gas werden ingevoed in het aardgasnet.
 
Groen gas voor ruim 6000 huishoudens
Groen Gas Gelderland gaat jaarlijks 72.000 ton biomassa verwerken, voornamelijk mest en bermgras. Na voorbewerking en menging conform strenge hygiëneprotocollen, zetten micro-organismen in de tanks een vergistingsproces in werking. Hierbij ontstaat biogas dat na opwerking tot aardgaskwaliteit, ingevoed wordt in het regionale aardgasnet. Pas dan mag het “Groen Gas” heten. Het restproduct uit de installatie wordt verkocht als meststof en als grondstof voor de regionale landbouw. Groen Gas Gelderland heeft een potentie om jaarlijks 9,1 miljoen kubieke meter Groen Gas te produceren. Dat is genoeg voor ruim 6.000 huishoudens.
 
Bron: AgroEnergy.nl