Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Kamp is te spreken over Green Deal-aanpak

afbeelding van aukejanveenstra

Het Green Deal-beleid werd opgezet onder het bewind van Kamps voorganger Maxime Verhagen (CDA). Hij zette de aanpak neer als een methode om op een goedkope manier schone en groene projecten van de grond te krijgen. De rijksoverheid spreekt in een Green Deal doorgaans af dat er ondersteuning wordt geboden en dat hobbels worden weggenomen bij de ontwikkeling van duurzame projecten.
Bij Green Deals gaat het om bovengemiddeld innovatieve en ambitieuze initiatieven, dus hogere faalkansHenk Kamp, EZ Een financiële bijdrage wordt wel eens geleverd, maar diep in de buidel tasten hoeft niet. Of zoals Kamp het nu formuleert: "Bij de aanpak heeft de overheid duidelijk een andere rol dan als wetgever of subsidieverstrekker, namelijk 'ruimte bieden' aan nieuwe samenwerkingscoalities om de vergroening van de economie te bevorderen."
Kamp, die het beleid van Verhagen voorzette onder de paraplu van beleid voor groene groei, geeft de Kamer nu een beeld van regels die zijn aangepast naar aanleiding van belemmeringen bij de uitvoering van de groene projecten, onder meer op het gebied van energie. Energie is een van de acht domeinen waarin de rijksoverheid Green Deals sluit.
In zijn brief noemt Kamp tal van energieprojecten die binnen het Green Deal-beleid van de grond zijn gekomen. In het Green Deal-project van New Motion zijn 15.000 laadpalen voor elektrisch vervoer neergezet, meldt Kamp. Verschillende deals over het energiezuinig maken van woningen resulteerde in 8.100 woningrenovaties en met de Green Deal LNG Rijn Wadden zijn er in Nederland zeven tankstations en twee bunkerstations aangelegd om vrachtwagens van vloeibaar gas als brandstof te voorzien.
Waar nodig paste het rijk wet- en regelgeving aan, meldt Kamp. De minister noemt ook een aanpassing die nog op komst  is in het kader van een Green Deal voor bio-energie. Co- en monovergisters worden volgens zijn planning per 1 juli 2015 onder de algemene regels (Wabo) gebracht. Boeren hoeven daardoor geen vergunningen meer aan te vragen voor zo'n bio-energie-installatie. "Dit scheelt boeren lange vergunningprocedures", aldus Kamp.
Er mislukt wel eens wat, schrijft Kamp, maar dat is inherent aan de aanpak van Green Deals. "Daarbij hoort dat slechts een deel daarvan succesvol is. In de externe audit die in 2013 werd uitgevoerd, werd al geconstateerd dat bij de oordeelsvorming over de Green Deal-aanpak en de behaalde resultaten rekening gehouden moet worden met het gegeven dat het bij Green Deals gaat om bovengemiddeld innovatieve en ambitieuze initiatieven die een meer dan gemiddelde faalkans hebben." Later dit jaar volgt een nieuwe "externe effectmeting", meldt Kamp.
Voorzitter van de Green Deal Board Monika Milz zei eind 2014 in een interview met Energeia dat ze ervan overtuigd is dat de Green Deal-aanpak breed gedragen is en niet snel de prullenbak in gaat. "Toen de Green Deal-aanpak op was gezet viel al snel het kabinet waar Verhagen als minister in zat", zei Milz. "Toen was ik wel even bezorgd over de effecten voor de Green Deals. Dat was een onterechte vrees. Want ook al was de Green Deal onder Verhagen meer op publiciteit gericht, het huidige kabinet gaat met het instrument door. We gaan daardoor een nieuwe fase in met de Green Deals." 
Bron: © 2015 Energeia. Alle rechten voorbehouden.