Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Rijpkema: ‘Ledlicht oogt vriendelijk en is niet te fel’

Melkveebedrijf De Swettepoel in het Friese Broek bouwde in 2012 een nieuwe stal. De lichtkeuze was voor melkveehouder Peter Rijpkema belangrijk. Sinds oktober van dat jaar heeft hij een stal met ledverlichting.
Rijpkema bouwde de stal naast de oude stal, waar tl-buizen hangen. Bij een moderne stal hoort moderne verlichting, vond hij. De melkveehouder wilde een duurzaam systeem. Vandaar dat hij open dagen van diverse melkveebedrijven bezocht. Hij zag verschillende lichttypen, maar led-verlichting sprak hem het meest aan.
‘Het viel me direct op dat deze verlichting zo vriendelijk oogt. Tijdens werkzaamheden kun je alles goed zien en het is niet te fel voor de ogen’, vindt de ondernemer.
 
Minder lichthinder
De melkveehouder heeft het gevoel dat de dieren deze verlichting ook waarderen. ‘Er is rust in de stal. Verder zijn ook de buren enthousiast. Ze ervaren veel minder lichthinder. Het is ook minder fel buiten de stal.’ Een bijkomend voordeel van led-lampen is de duurzaamheid. Ze gaan 25 jaar mee. ‘De lampen hangen tegen het plafond. Met een nokhoogte van rond de 11 meter is het een heel gestuntel om de lampen te vervangen. Bij tl-verlichting moet vaak al na vijf jaar een lamp worden vernieuwd, als deze begint te knipperen.’
Meer lezen in het artikel uit Nieuwe oogst