Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Subsidieregeling voor mestverwerking open

Op 24 februari is de regeling ‘stimulering mestverwerking’ opengesteld. De regeling is bedoeld voor collectieven van varkens en/of melkveehouders die willen investeren in de realisatie van mestverwerkings- en/of verwaardingsinstallaties en sluit op 2 april 2017.

De subsidie regeling is opengesteld door de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) en ZuivelNL met medewerking van het ministerie van Economische Zaken en LTO Nederland. In totaal is er € 9,98 miljoen beschikbaar. Aanvragen worden beoordeeld op basis van kwaliteit. Per initiatief kan maximaal € 1,5 miljoen verkregen worden. Dit is maximaal 50% van de totale kosten van de installatie en mag niet meer zijn dan de private inleg. Voor monovergisters is het maximale budget € 1 miljoen.

De belangrijkste voorwaarden om voor subsidie in aanmerking te komen zijn: 

  • Een nieuwe installatie moet een minimale verwerkingscapaciteit hebben van 50.000 ton/jaar drijfmest of dikke fractie na scheiding. Bij de uitbreiding van een bestaande installatie moet de uit te breiden verwerkingscapaciteit minimaal 10.000 ton drijfmest of dikke fractie bedragen én na uitbreiding een totale verwerkingscapaciteit hebben van minimaal 50.000 ton drijfmest of dikke fractie na mestscheiding per jaar;
  • De aanvrager moet een collectief (samenwerkingsverband van ten minste 2 varkens- en/of melkveehouders) zijn, of een collectief in oprichting;
  • De installatie dient uiterlijk op 31 december 2017 bedrijfsgereed te zijn;
  • Op basis van overeenkomsten moet aangetoond worden dat het aanbod voor de aan te voeren mest voor een periode van 5 jaar is gegarandeerd.

Uiterste indieningsdatum 2 april 2017

Het indienen van een aanvraag voor subsidie is mogelijk tot en met 2 april 2017 twaalf uur ‘s nachts. De aanvraag dient op dat moment compleet te zijn en moet onder andere bestaan uit een businessplan, statuten van het collectief en schriftelijk bewijs van private inleg. Aanmelden voor de regeling kan via www.mestverwerkingsloket.nl.