Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Voorbeeldbedrijven Energieneutrale Melkveehouderij bekend

In Utrecht wordt de komende vijf  jaar toegewerkt naar een energieneutrale melkveehouderij.  Het project Voorbeeldbedrijven Energieneutrale Melkveehouderij vervult een centrale rol in het realiseren van dit doel. Er zijn drie voorbeeldbedrijven geselecteerd die de ambitie hebben om energieneutraal te worden en aan andere Utrechtse melkveehouders laten zien hoe dat kan.

De drie voorbeeldbedrijven zijn: Menno Veldhuizen uit Eemdijk, Robert & Willeke Peek uit Wilnis en Jan Oskam uit Leusden. Op deze drie voorbeeldbedrijven wordt in de praktijk zichtbaar wat kan op het gebied van energiebesparing en duurzame opwekking van energie.

Energieneutraal
Er is al geruime tijd aandacht voor het onderwerp energieneutraal ondernemen onder melkveehouders. De sector heeft al grote stappen gezet, doordat op veel bedrijven diverse energiemaatregelen zijn genomen. Dat het onderwerp leeft, bleek ook uit de zeventien aanmeldingen om voorbeeldbedrijf te worden, waaruit drie zijn geselecteerd.

Onafhankelijk advies
De drie agrariërs maken de komende tijd samen met experts een plan. Hierin staat hoe er op gas, elektriciteit en diesel bespaard kan worden en tegelijkertijd wat de mogelijkheden zijn om duurzame elektriciteit op het bedrijf op te wekken. ‘Een van de redenen dat we aan dit project meedoen is dat we onafhankelijk advies goed kunnen gebruiken, zodat we bewuster in energiezuinige maatregelen kunnen investeren’, zegt Robert Peek.

Energielek
Robert Peek en zijn vrouw Willeke willen met het project hun energieverbruik op het melkveebedrijf met 175 koeien optimaliseren. Ze hebben al diverse energiebesparende maatregelen genomen, maar zitten nog steeds boven het landelijk gemiddelde van 50 kWh per 1.000 liter. ‘Dat is vreemd. Of de energiebesparende maatregelen doen niet wat ze beloofd hebben, of er is ergens een energievreter op het bedrijf die we over het hoofd zien’ , aldus Robert Peek.

Dieselbesparing
Jan Oskam is eigenaar van het melkveebedrijf ‘Wellom’ gelegen op het prachtige landgoed Den Treek in Leusden. Naast het melkveebedrijf heeft zijn vrouw Lisanne ook een onderneming, Farm Visit, wat arrangementen en rondleidingen op de boerderij aanbiedt. In 2011 lieten ze een nieuwe duurzame stal bouwen voor hun 100 melkkoeien. Op het dak zitten onder andere zonnepanelen. Oskam is met name benieuwd naar de mogelijkheden met dieselbesparing: ‘Dieselverbruik is voor mij nog onbekend terrein. Ik hoop te ontdekken met welke maatregelen ik hierop meer kan besparen.’

Energiebesparing
Menno Veldhuizen heeft twaalf jaar geleden naast zijn melkveebedrijf, een zorgtak eraan toegevoegd. Veldhuizen: ‘In totaal werken 16  mensen met een verstandelijke beperking als hulpboer mee om de 53 koeien te verzorgen.’ Menno wil graag aan de slag met zijn energieverbruik: ’We hebben net een nieuwe stal en kijken welke maatregelen genomen moeten worden om zoveel mogelijk te besparen. Denk bijvoorbeeld aan energiezuinige verlichting, een compressor of voorkoeler. Ik hoop met mijn deelname meer inzicht te krijgen in wat ik verbruik.’

Avond van de Utrechtse Melkveehouderij
Op donderdagavond 27 oktober worden de voorbeeldbedrijven gepresenteerd tijdens de ‘Avond van de Utrechtse Melkveehouderij’ bij de Landgoederij in Bunnik. Kijk voor meer informatie op www.lami.nl.

Energieneutrale Melkveehouderij Utrecht vloeit voort uit activiteiten van de stuurgroep Landbouw in Utrecht-West en wordt voor de hele provincie uitgevoerd door gebiedscoöperatie O-gen en programmabureau Utrecht-West. Het project Voorbeeldbedrijven is icoonproject binnen Energieneutrale Melkveehouderij en wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Utrecht en LTO Noord fondsen. Het project wordt uitgevoerd door Projecten LTO Noord.