Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Wethouder Moolenburgh trapt open dag af op voorbeeldbedrijf Energieneutrale Melkveehouderij

Op donderdag 21 september opende wethouder Moolenburgh van gemeente De Ronde Venen de open middag op het melkveebedrijf van Robert en Willeke Peek. De familie Peek uit Wilnis is één van de bedrijven uit het project Voorbeeldbedrijven Energieneutrale Melkveehouderij. Samen met twee andere bedrijven werken zij in de komende drie jaar toe naar een energieneutrale bedrijfsvoering. Tijdens de open dag konden geïnteresseerden in de praktijk zien dat er veel mogelijk is op het gebied van energiebesparing en -opwekking.
 
Kennis verzamelen en delen
Wethouder Moolenburgh sprak zijn bewondering uit over de stappen die de familie Peek zet. “Zij zijn koplopers op het gebied van verduurzaming en zij laten zien wat er in de praktijk mogelijk is.” Hij riep andere melkveehouders op zich te laten inspireren en te profiteren van de kennis die op dit voorbeeldbedrijf wordt opgedaan.
 
De praktijk
Tijdens de rondleidingen vertelden Robert en Willeke Peek enthousiast over de maatregelen die gaan leiden tot een energieneutrale bedrijfsvoering. Met tussenmeters hebben ze eerst het verbruik van verschillende apparaten op hun bedrijf bijgehouden, want meten is weten. Zo kwamen ze er bijvoorbeeld achter dat de bronwaterinstallatie veel energie verbruikt. Door het vervangen van onderdelen van de installatie is het verbruik met 30% verlaagd. Tijdens de open dag deelden ze de kennis die ze in de praktijk hebben opgedaan. Wilt u uw eigen verbruik beter in beeld brengen? Meld u dan aan voor de Energiechallenge!
 
Dieselbesparing
Veel bezoekers bezochten ook de workshop dieselbesparing. Adviseur Teus Verhoeff van PPP-Agro gaf hierin onder meer praktische tips hoe je het dieselverbruik kunt verlagen. “Wat vaker het gas loslaten is natuurlijk de eerste stap in het verlagen van je dieselverbruik. Daarnaast is het belangrijk om het vermogen van de tractoren goed af te stemmen op je machinepark en de werkzaamheden waarvoor veel vermogen nodig is uit te besteden aan een loonwerker”, aldus Verhoeff. Heeft u de workshop gemist? Kom op 30 november naar de kennisbijeenkomst over dieselbesparing.
 
Traject Energieneutrale Melkveehouderij
In Utrecht werken we toe naar een energieneutrale melkveehouderij. De inzet is dat de melkveesector in 2020 een kwart van de elektra verbruikt van 2014. De rest is bespaard of door de sector zelf duurzaam opgewekt. De open middag is onderdeel van traject Energieneutrale Melkveehouderij en werd georganiseerd door het project “Efficiënt op weg”, in samenwerking met het project “Voorbeeldbedrijven”.
 
Agenda Vitaal Platteland
Het traject maakt deel uit van de Agenda Vitaal Platteland. De provincie Utrecht, gebiedscoöperatie O-gen en programmabureau Utrecht-West werken daarin samen aan een krachtig en vitaal landelijk gebied. Waar iedereen nu, maar ook in de toekomst van kan genieten en waar ondernemers blijvend een gezond bedrijf kunnen runnen.