Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

‘Combinatie zonne- en windenergie is aanrader’

Door zowel wind- als zonne-energie op te wekken heb je het beste van twee werelden, ontdekten veehouders Wouter en Arien uit Putten. Op het familiebedrijf dat ze sinds 2006 runnen installeerden ze onlangs een windmolen en 256 zonnepanelen. 
 
Het oorspronkelijke melkveebedrijf in Putten is onder leiding van Wouter en Arien uitgegroeid tot een kalverhouderij met ruim 1500 kalveren. Het bedrijf hebben ze in de loop der jaren uitgebreid door te verbouwen en nieuw te bouwen. De laatste stap om goed voorbereid op de toekomst te zijn, is onafhankelijk van het energienetwerk te kunnen werken, aldus het Puttense echtpaar. Daarom zochten ze contact met BestWatt, adviseur op duurzame energievoorziening.  
 
Zonnepanelen en een windmolen
Wouter was gecharmeerd van een windmolen, maar al snel bleek dat alleen het plaatsen van een windmolen niet genoeg duurzame energie zou opwekken voor het bedrijf. Het kalverbedrijf gebruik namelijk flink wat energie. De kalveren krijgen warme melk gemaakt van melkpoeder gemengd met warm water en dat vraagt veel capaciteit. In totaal hebben Wouter en Arien een energievraag van ongeveer 60.000 kWh.
 
Een combinatie van energie door een windmolen én zonnepanelen zou wel voldoende moeten zijn, zon- en windenergie vullen elkaar namelijk ook goed aan: op zonnige dagen zorgen de zonnepanelen voor duurzame energie, terwijl ’s nachts en in de winter de windmolen meer energie oplevert. Zie ook onderstaande grafiek.

Inmiddels is er een kleine windmolen met een masthoogte van 20 meter hoogte op het erf van Wouter en Arien geplaatst. De windmolen valt vanwege zijn hoogte en uiterlijk niet echt op in het landschap, ook is er niet echt sprake van slagschaduw of geluid. Daarnaast liggen er 256 zonnepanelen, verdeeld over twee zijden, op het dak.
 
Bedrijf draait op eigen stroom
Het vergunningstraject, maar ook het landschapsplan en de uiteindelijke installatie werd geregeld door onder andere BestWatt, binnen 4 maanden wekte het stel voor het eerst hun eigen duurzame energie op. “Eigen duurzame energie werkt als een virus. Het is een sport geworden. Wat leveren de zonnepanelen en windmolen aan energie op? En vooral: Hoe kan ik mijn eigen energie zo efficiënt mogelijk inzetten. Zo wordt de elektrische voerkar overdag opgeladen. Praktijk is dat het hele bedrijf de laatste maanden volledig draait op eigen stroom. Zelfs ’s nachts had ik meerdere keren geen stroom nodig van buitenaf. De ventilatoren en voerpompen werkten op de geleverde stroom van de windmolen.”
 
Verdienmodel
Wouter en Arien hebben genoeg ideeën om nog duurzamer te worden, maar willen eerst een jaar draaien om te zien hoeveel energie er wordt opgewekt. Ze overwegen een warmtepomp of ketel met warmtestaven aan te schaffen. Ze raden collega-agrariërs de combinatie van zonne- en windenergie zeker aan: “Energie wordt alleen maar duurder, terwijl deze installatie best snel terug te verdienen is. Vanaf dat moment is de energie praktisch gratis en heb ik een verdienmodel.”
 
Dit artikel is tot stand gekomen met dank aan BestWatt.