De stilte, daar moest melkveehouder Jan (29) uit Drenthe aan wennen. De elektrische shovel die hij deze zomer bij Weidemann Nederland kocht, maakt nauwelijks geluid. Zoevend voert hij de werkzaamheden op het erf uit: “Het rijdt super.”
Op het erf van de jonge melkveehouder Jan (29) uit Drenthe staat de elektrische shovel te pronken. Veel stil staat de hypermoderne en duurzame machine niet: Jan zet hem zo vaak in als hij kan. De diesel slurpende trekker wordt nog gebruikt voor het voeren; veel andere werkzaamheden op en rond het erf voert Jan inmiddels met de e-shovel uit. “Voer duwen, pallets verzetten, vegen. Noem maar op.” Binnenkort breidt hij de hokken van de kalveren uit. Dan kan hij ook de stallen met de e-shovel uitmesten. “Dat gebeurt nu nog met de kruiwagen.”
Afgelopen week nog besefte de Drentse melkveehouder weer waarom hij zo blij is met de aanschaf: “Een koe was ziek, dus die moest ik uit de stal halen. Met de e-shovel rij ik bijna geruisloos tussen de dieren door. Ze schrikken niet zoals wanneer je met de trekker de stal in komt, dat is gewoon fijn werken.”
Jan is een van de eerste in de omgeving met een elektrische shovel, hij had de machine vorig jaar gezien op de Agritechnicabeurs. “Net als veel andere boeren ben ik natuurlijk bezig met het CO2-verhaal. Maar duurzaamheid werkt voor mij twee kanten op, het moet ook duurzaam zijn in de kosten. Dat is het geval bij elektrische machines.” In de toekomst hoopt de melkveehouder van 110 koeien ook nog zonnepanelen op het dak te leggen. “Dan ontstaat helemaal een win-winsituatie.”
De e-shovel gaat niet meer weg wat de Drentenaar betreft. “Je hoeft geen brandstofmotor te onderhouden, het enige wat ik af en toe moet doen is een software-update uitvoeren.” Ook prettig: tanken is niet meer nodig. “Dat scheelt! Natuurlijk stijgt je elektriciteitsrekening wel, maar met de zonnepanelen straks hoef ik mij daar ook geen zorgen meer over te maken.” De accu van de e-shovel gaat ongeveer 5 tot 6 uur mee, bij zware werkzaamheden is de koek van het apparaat iets eerder op.
Jan kocht de 1160 EHoftrac bij Weidemann Nederland, dit bedrijf uit Swifterbant ontwikkelde de elektrische shovel zelf. Een mogelijke bijdrage van de Jonge Landbouwsubsidie gaf de melkveehouder het laatste duwtje: “Weidemann kon de e-shovel zo aanpassen dat ook werktuigen van de trekker erop passen. Ook kocht ik er nog vier werktuigen bij. Voor mij is de e-shovel een heel goede keus geweest.”
Provincie Utrecht wil investeringen op het gebied van innovatie en duurzaamheid bij agrariers stimuleren. Voor de aanschaf van bijvoorbeeld een elektrische shovel kan de boer een subsidie ontvangen. De provincie Utrecht stelt in het kader van plattelandsontwikkeling 1,9 miljoen euro beschikbaar. Aanvragen zijn welkom tot en met 19 november 2018. Lees hier meer.