Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Mogelijkheden Boer Burger energiecoöperatie

Het verdienmodel voor productie van duurzame energie door agrarische ondernemers is moeizaam in Nederland. Afhankelijk van het energieverbruik van een agrarisch bedrijf en een aantal andere factoren zijn er veelal (te) lange terugverdientijden. Dit is jammer, want er is veel interesse bij agrariërs om te investeren in duurzame energieproductie en dan voornamelijk zon-pv.
Tegelijkertijd zien we dat kleine energieverbruikers onder agrarische ondernemers en consumentenhuishoudens wel goed kunnen investeren in duurzame energieproductie. Dit komt omdat kleine energieverbruikers te maken hebben met een hoger energietarief, waardoor investeren in eigen opwekking beter financieel uit kan. Het Energieakkoord biedt perspectief om in coöperatief verband energie te gaan opwekken. Per 1 januari 2014 geldt namelijk een belastingkorting van 7,5 ct/Kwh voor hernieuwbare energie die in coöperatief verband is geproduceerd.
Rekening houdend met bovenstaande ontwikkelingen is het mogelijk interessant om in coöperatief verband zonnepanelen op boerendaken te realiseren en exploiteren. Deze ontwikkelingen waren vorig jaar aanleiding om te bezien of het coöperatief investeren en afnemen van energie interessant is en welke organisatiestructuur hier het beste bij past. Arvalis heeft de mogelijkheden verkend en de conclusies en aanbevelingen op een rij gezet.