Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Tips voor besparing in brandstofverbruik

Het dieselverbruik van landbouwmachines vormt, zeker gezien de accijnsverhoging sinds 2013, een belangrijk besparingsveld voor de agrariër. Op simpele manieren kan jij als boer of tuinder al besparen op de kosten van het brandstofverbruik op jouw bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan een juiste rijstrategie, goede afstellingen of het gebruik van een aftakas. Aankomende weken staat het project AgroEnergiek in het teken van besparing op brandstofverbruik in de agrarische sector: goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu!

In de maanden juni en juli zal er elke maandag, woensdag en vrijdag om 12.00 uur een besparingstip op Twitter worden getoond. Heb jij een tip gemist? Op deze pagina worden alle brandstofbesparingstips op een rijtje gezet.

Tips week 24

TIP * Zorg voor een goede afstelling van grondbewerkingsmachines
Verkeerde aanspanning veroorzaakt een hoog brandstofverbruik, vooral bij werktuigen die in de bodem werken zoals ploegen en cultivatoren. Door het wringen van het werktuig en de trekker gaat veel trekkracht verloren. Vooral de instelling van de topstang en hefarmen zijn van belang. Hiermee wordt het werktuig vlak gesteld, zodat alle elementen even diep werken. Ook de werkdiepte heeft grote invloed op het verbruik. Door de machines goed af te stellen kunt u 5 tot 25 euro per hectare besparen.
Bron: werkgroep open teelt van het Convenant Schone en Zuinige Agrosectoren.

TIP * Gebruik een juiste trekker/werktuigcombinatie
Te veel vermogen (pk’s) meenemen kost altijd brandstof. Probeer dus bij een werktuig een trekker te zoeken die niet meer dan ongeveer 15% meer vermogen heeft dan wat maximaal wordt gevraagd. Dat geeft de beste mogelijkheden om in het optimale toerengebied te werken. Gebruik bijvoorbeeld bij een kleine, 2,5 meter brede cultivator een 66 kW trekker. Deze trekker wordt optimaal belast en verbruikt 2 liter per uur minder dan een 100 kW trekker die voor 75% wordt belast. Dit leidt tot 6 kg minder CO2-uitstoot per uur.
Bron: werkgroep open teelt van het Convenant Schone en Zuinige Agrosectoren.

Overige tips