Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Voorkom koudebruggen in stal of bewaarplaats met isolatieschuim

isolatie, schuim, koudebruggen, LTO

De meeste agrariërs hebben al eens isolatiemaatregelen in de stal of bewaarplaats toegepast. Dit is wellicht lang geleden, waardoor de isolatie niet meer optimaal is en er alsnog warmte verloren gaat. Warmtelekken kunnen gelukkig eenvoudig worden bijgewerkt.

Via koudebruggen, plaatsen waar niet geïsoleerd is of waar de aanwezige isolatie niet goed op elkaar aansluit, treedt onnodig warmteverlies op. In de winter levert dit hoge stookkosten op omdat er kou van buiten naar binnen trekt, terwijl in de zomer de temperaturen in de stal of bewaarplaats flink omhoog schieten.
Hittestress
Voor koeien, varkens en kippen leiden hoge temperaturen tot hittestress. Dat heeft weer invloed op de activiteit van de dieren, hun gezondheid en de productie. In bewaarplaatsen met koudebruggen vormt condens zich snel en er zullen temperatuurschommelingen optreden. Beide zijn funest voor de kwaliteit.

Kwaliteit isolatie
Als de stal of bewaarplaats lang geleden geïsoleerd is, dan is er een grote kans dat de isolatie niet meer voldoet. Het gevolg is dat er hard gestookt moet worden om de temperatuur optimaal te krijgen. De kwaliteit van de isolatie van toen is lager dan de standaarden die nu gehanteerd worden. Daarnaast kunnen isolatieplaten die destijds zijn aangebracht, verschoven of gekrompen zijn. Hierdoor ontstaan er nog meer naden en kieren tussen de toch al niet 100 procent aansluitende platen.

Tegengaan koudebruggen
Om koudebruggen tegen te gaan, is een goede isolatie essentieel. Hierbij zijn twee kernwaarden van groot belang: naadloos en luchtdicht. Isofekt®PLUS, het spuitschuimsysteem van Hallen en Stallen Isolatie, voldoet hieraan en helpt de bestaande isolatie een upgrade te geven.

Met dit isolatieschuim wordt een geheel nieuwe dunne laag over de platen aanbracht en/of de naden worden opgevuld. Zo hebben externe invloeden geen effect meer op het klimaat in de bewaarplaats of stal.

Acht voordelen van na-isoleren
1. Gezonder binnenklimaat
2. Minder temperatuurschommelingen
3. Geen schadelijke invloed van buitenaf
4. Warmer in de winter en koeler in de zomer
5. Tussen 10 – 50 procent besparen op energiekosten
6. Betere productie
7. Minder ziektes
8. Geen condensatie
 
Bron: LTO Ledenvoordeel