Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Zonnepanelen juist voor agrariërs rendabel

Agrariërs hebben vaak een of meerdere grote dak(en) tot hun beschikking. Een investering in zonnepanelen is daardoor erg interessant voor de agrarisch ondernemer. Hij bespaart zo op de energierekening, werkt aan de klimaatdoelen en komt in aanmerking voor financiële en fiscale voordelen.
 
Doordat agrarisch ondernemers vaak veel dakoppervlak tot hun beschikking hebben, is de aanschaf van zonnepanelen een aantrekkelijke optie. De kosten voor installatie van het systeem vallen in verhouding mee, omdat op een staldak veel zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Dat levert meer rendement op.
 
Groot voordeel is natuurlijk dat de agrariër met zonnepanelen bespaart op zijn eigen energierekening. Opgewekte duurzame energie kan terug geleverd worden aan het elektriciteitsnet.
 
5 miljard SDE+-subsidie
De overheid stimuleert  ‘groene’ agrariërs met subsidie. Ze komen in aanmerking voor de zogeheten SDE+-subsidie. SDE staat voor Stimulering Duurzame Energieproductie en bestaat sinds 2008. De landelijke subsidieregeling is bedoeld voor de exploitatie van duurzame energietechnieken, zoals wind en zon.
 
Er is door de overheid voor het voorjaar van 2019 5 miljard euro beschikbaar gesteld voor hernieuwbare energie. Aanvragen kunnen tot 4 april, 17.00 uur ingediend worden bij de Rijksdienst Voor Ondernemen. De verwachting is dat in het najaar nog eens 5 miljard bedrag beschikbaar komt.
 
De SDE+-subsidie levert de agrarische ondernemer gegarandeerd 15 jaar lang een bedrag per duurzaam geproduceerde kilowattuur op. Voorwaarde is dat er een grootverbruikersaansluiting aanwezig moet zijn, groter dan 3x80 Ampère. Voor kleinverbruikers zijn er nog andere interessante regelingen, zoals de Energie-investeringsaftrek
 
Terug leveren of accu
Wie zonne-energie overweegt, moet een asbestvrij dak hebben. Ook is het handig te kijken naar omliggende factoren, zoals begroeiing die een nadelig effect hebben op het rendement. Wil je energie terug leveren aan het elektriciteitsnet? Dan is een geschikte meter nodig. De energie kan ook opgeslagen worden in een accu of batterij.
 
Meer informatie
Op 12 maart organiseert LTO Noord een informatiebijeenkomst voor geïnteresseerde boeren en tuinders in Kaag en Braassem over de mogelijkheden van zonne-energie en de SDE+-subsidie die daarvoor is opgesteld. Aanmelden kan via www.ltonoord.nl/afdeling/kaag-braassem