Grootverbruikersaansluitingen (>3x 80 A) moeten zelf met hun leverancier afspraken maken over de prijs van de teruggeleverde stroom. U zult gemerkt hebben dat die prijzen gedaald zijn de afgelopen tijd. U krijgt dus ook minder voor de geleverde stroom en u wilt uw investering in zonnepanelen snel terugverdienen. Een kW zonnepanelen kost al gauw 900 euro/kW en een kW accu ongeveer 850 euro/kW. De prijzen van acusystemen dalen snel.
Leveren op de onbalansmarkt
Ons energiesysteem is in balans door afstemming tussen vraag en aanbod van elektriciteit. Is er meer vraag dan gaat de centrale een tandje hoger. Het patroon is voor een groot deel voorspelbaar, maar er is ook een deel niet voorspelbaar, bijvoorbeeld een plotselinge bui waarop u en velen anderen toch even het licht aan zet. Om de balans te herstellen is er kortdurend vermogen nodig tegen een hoge prijs. Krijg je op de APX zo’n 3 a 3,5 cent, via de onbalans is dat 7 tot 12 cent.
Subsidie energieopslag
Accu’s vormen een extra inverstering die nog fors is. Voor nu is daar subsidie voor nodig, maar kijken we naar Duitsland dan is het toepassen van een accu bij zonnepanelen al veel meer gemeengoed. In de tuinbouw staan WKK’s en die zorgen voor warmte, stroom en CO2 in de kas. Vaak is de WKK niet altijd nodig en wordt ook geleverd op de onbalansmarkt. Je ziet een warmtebuffer naast de kas om warmte in op te slaan. Dit kan ook een koelhuis zijn die extra inkoelt bij goedkope stroom. Slimme software regelt altijd wat de goedkoopste optie is: ga ik stroom teruglevereren of inkopen, ga ik inkoelen omdat de stroomprijs goedkoop is.