Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Zoektips voor de bibliotheek

In een aantal zoekboxen (zoals die op de website van Groen Kennisnet zelf) zoek je bovendien tegelijkertijd in relevante nieuwsberichten, projecten, websites en de contacten uit de Groene Kennissenbank. Elk van deze verzamelingen heeft een eigen tabblad in het zoekresultaat.

Zoeken in Groen Kennisnet is vergelijkbaar met zoeken via Google. In de zoekbox kunnen één of meer zoektermen ingetypt worden, waarna het systeem op zoek gaat naar bronnen waarin die termen voorkomen. Je kunt ook àlle bronnen opvragen door het intypen van de asterix (*).

Zoeken

Het zoekscherm bevat slechts één vakje, waarin je enkele woorden typt waarop gezocht moet worden. 
Er zijn 4 mogelijkheden om zoektermen in het zoekscherm te combineren:

 1. Woorden tussen aanhalingstekens zetten, bijvoorbeeld "water management" of "Groen in en om de stad". 
  Worden twee of meer woorden tussen aanhalingstekens gezet, dan vind je alleen bronnen waarin deze woorden ook zo achter elkaar voorkomen. 
  Dit is handig als je een exacte titel zoekt (exacte woordcombinatie).
 2. AND tussen twee woorden intypen, of twee woorden scheiden door een spatie, bijv. 'varkens AND voeding', of 'varkens voeding'. 
  In beide gevallen betekent dit, dat beide woorden in de informatiebron moeten voorkomen. 
  Let op: als er méér woorden worden ingetypt, dan werkt dit anders. Bij drie of meer woorden worden eerst de bronnen weergegeven waar alle opgegeven termen voorkomen. Daarna komen de 'minder relevante resultaten', combinaties van enkele van de opgegeven termen...
 3. OR tussen de woorden, bijv. 'appels OR peren'. Gebruik OR als je bronnen zoekt die bijv. over appels óf over peren gaan.
 4. NOT tussen de woorden, bijv. 'rundvee NOT schapen'. Gebruik NOT voor het uitsluiten van bronnen in het zoekresultaat.

Meer informatie over zoeken met AND, OR en NOT (booleaans zoeken) en het gebruik van haakjes.

Hulpvideo's

Op het Groen Kennisnet kanaal op YouTube staan een aantal demonstratie-video's met uitleg over een aantal aspecten van het zoeken in Groen Kennisnet. Ook vind je hier een video over de Groen Kennisnet App en een over de Groene Kennissenbank. De video's zijn gemaakt op basis van de vorige versie van de Groen Kennisnet website, op de huidige website ziet het er wat anders uit.

Filteren

Het zoekresultaat kun je daarna verder verfijnen door te filteren op diverse 'facetten', bijvoorbeeld op trefwoorden, broncollectie of jaartal. De filters worden naast de lijst met resultaten weergegeven. Let bij het gebruik van de filtermogelijkheid op de volgende punten:

 • Standaard worden alle bronnen in het zoekresultaat getoond (default-waarde). Wil je je zoekresultaat inperken tot alleen digitale bronnen, kies dan in het facet 'Beschikbaarbaarheid' voor 'digitale bronnen'. Wil je alleen bronnen die zonder inloggen beschikbaar zijn, kies dan in het facet 'Toegankelijkheid' voor 'publiek'.
 • Er zijn maximaal 3 keuzes per facet zichtbaar. Meer filterkeuzes kun je toevoegen in het vakje er onder. Er verschijnt een lijst met de eerste 100 meest voorkomende trefwoorden, die je kunt aanklikken. Typen in het vak kan ook. Er wordt dan gezocht in deze lijst van 100 keuzemogelijkheden. De lijst past zich aan bij verfijning van de zoekvraag door filtering en bij een nieuwe zoekvraag.
 • Zie je geen keuzemogelijkheden bij een facet, dan staat het menu 'dichtgeklapt'. Klik op het facet, of op het omgekeerde pijltje ernaast om de keuzes zichtbaar te maken. Per facet kun je zien of er een filter is ingesteld (vinkje). Je zet het filter uit door de keuze te deselecteren (vinkje weghalen).
 • De filtering op facetten ongedaan maken doe je door bovenaan het zoekresultaat te klikken op het kruisje voor elk facet.
 • Per facet kun je meer keuzes aanvinken. Voor alle facetten, behalve de trefwoorden, worden jouw keuzes vertaald naar een 'OR' relatie. Het facet 'Trefwoorden' werkt met een 'AND' relatie.
 • De facetten zelf worden gecombineerd in een 'AND' relatie.

Voorbeelden

Facetkeuze: Trefwoord glastuinbouw + Documenttype website + Jaar 2012. Alle gevonden resultaten voldoen aan deze 3 keuzes (AND relatie tussen de facetten)

Facetkeuze: Trefwoord biologische landbouw + Trefwoord bloembollen + Trefwoord cultivars. Alle gevonden resultaten voldoen aan deze 3 keuzes (AND relatie tussen de trefwoorden)

Facetkeuze: Trefwoord glastuinbouw + Documenttype Boek/rapport + Documenttype Tijdschriftartikel + Jaar 2013 + Jaar 2012 + Jaar 2011. Je vind Boeken/rapporten of tijdschriftartikelen uit het jaar 2011, 2012 of 2013, die het trefwoord Glastuinbouw hebben gekregen.

Kennis delen met Groen Kennisnet

De doelstelling van Groen Kennisnet is kennis delen op het gebied van Voedsel en Groen te bevorderen en te faciliteren voor een breed publiek.