Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

3 juni open dag biogasinstallatie Greendal Vergisting

Naast zijn pluimveebedrijf in Dalfsen, heeft de heer Huisman een biogasinstallatie gerealiseerd met een capaciteit van ca. 52.000 ton biomassa per jaar. De biogasinstallatie gaat jaarlijks 11,5 miljoen kWh elektriciteit leveren. De vrijkomende warmte uit de warmte-kracht installatie (WKK) wordt gebruikt om het digestaat (restproduct) te pasteuriseren (hygiëniseren) en te drogen. CCS is als adviseur en ontwikkelaar bij het volledige traject betrokken.

Mestverwerking
Het digestaat wordt na de hygiënisatie gescheiden in een dikke- en dunne fractie. De dikke fractie wordt verder gedroogd en geëxporteerd naar Duitsland en Polen. Door het drogen nemen de transportkosten per ton fors af. De fosfaatrijke meststof wordt in het land van bestemming gebruikt voor het bemesten van de akkers.

Algen kweken als kippenvoer
De dunne fractie van het digestaat wordt gebruikt voor de productie van algen. Deze algen kunnen direct aan de kippen worden gevoerd, waardoor de kringloop zich sluit. Bovendien wordt met een stikstofstripper kunstmest gewonnen uit het digestaat. Door deze verschillende processen wordt een groot deel van de ingaande fosfaat en stikstof van de Nederlandse mestmarkt gehaald. Hiermee speelt de biogasinstallatie in op de Nederlandse mestwetgeving zoals die sinds 2013 van kracht is.

Pluimveemest
De biogasinstallatie van Greendalvergisting gebruikt een grote hoeveelheid kippenmest voor de biogasproductie. Door een innovatief procedé, met een stikstofstripper, is het mogelijk veel stikstofrijke substraten te vergisten, zonder dat dit de biologie van de vergister verstoort. 
Wilt u deze innovatieve biogasinstallatie en mestverwerkingsinstallatie graag bezichtigen? Op 3 juni a.s. is deze vrij toegankelijk voor belangstellenden. 

Wat: Open dag Greendal Vergisting (fam.Huisman)
Waar: Veldhoeveweg 1, 7722 SM Dalfsen
Wanneer: Vrijdag 3 juni, 12.00 uur -18.00 uur