Wie duurzame energie gaat produceren, kan daarvoor subsidie krijgen via de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+). Aanvragen door bedrijven en (non-profit)instellingen kunnen tot en met 8 november 17.00 uur ingediend worden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Dit najaar is er 6 miljard euro beschikbaar voor mensen die duurzame energie willen realiseren. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat wil hiermee de ontwikkelingen van duurzame energievoorziening stimuleren. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van de technologie die gebruikt gaat worden en bestaat uit het verschil tussen de kostprijs en de marktprijs van de hernieuwbare energieproductie. Aanvragen zijn mogelijk in 5 categorieën, namelijk biomassa, geothermie, water, wind (land, meer en primaire waterkering) en zon.
Ook in het voorjaar was er al een ronde: toen zijn er 3889 (o.a. 2 aanvragen op het gebied van geothermie, 3774 in het kader van zonnepanelen) aanvragen positief beoordeeld door het ministerie. Indien alle projecten worden gerealiseerd, levert dat 15,8 PJ duurzame energieproductie per jaar op. Overigens krijgt de aanvrager de subsidie pas wanneer de hernieuwbare energie wordt geproduceerd.
In het voorjaar zijn er 308 aanvragen afgewezen omdat deze onvolledig waren of vanwege inhoudelijke gronden. Zo waren vergunningen bijvoorbeeld niet in orde. Belangrijk is dat alle informatie over de installatie, de vergunningen en andere bijlagen toegevoegd worden aan de aanvraag. Ook moet voor het indienen van de aanvraag contact opgenomen worden met de regionale netbeheerder om de mogelijkheid voor een aansluiting te bespreken.
Meer informatie over subsidieaanvraag SDE+ staat hier.
Inspiratie opdoen? Hier vind je diverse praktijkverhalen, onder andere van pluimveehouder De Groot die met de subsidie een biomassakachel heeft kunnen aanschaffen.