Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Akkerbouwer Maris: 'Isolatie van de opslagplaats is essentieel voor goede bewaarkwaliteit'

Een bewaarplaats voor agrarische producten vraagt om hoge en specifieke bewaarcondities om de kwaliteit van de producten te waarborgen. Een goede balans tussen temperatuur, vochtigheid en omgevingslucht is van groot belang. Isolatie is hierbij onmisbaar.

 
De opslag van producten als aardappelen gaat niet altijd zonder slag of stoot. Aardappelen moeten dit jaar zelfs eerder worden geleverd dan gepland, vanwege moeilijke bewaaromstandigheden na een natte oogst. Er kunnen genoeg goede aardappelen overblijven, als bewaarders letten op de juiste bewaarcondities. Er dient een optimaal binnenklimaat te heersen. Een constant klimaat is te creëren met isolatie en ventilatie.
 
Constante temperatuur
Isolatie maakt dat het binnenklimaat een constante temperatuur heeft wat optimaal is voor de opslag van de producten. Kou van buiten trekt de bewaarplaats niet in en kan zo de opslag niet aantasten. De houdbaarheid van de producten wordt hiermee verlengd. Groente en fruit zijn namelijk erg gevoelig voor temperatuurverschillen en vochtschommelingen. Daarnaast is ventilatie van belang. Continu ventileren is nodig om ziektes tegen te gaan en producten goed te kunnen laten drogen. Met goede isolatie en ventilatie kan er tegen minder energiekosten een betere productkwaliteit in een bewaarplaats of schuur worden gewaarborgd.
 
Isolatie in de praktijk
LTO-lid en akkerbouwer Annewillem Maris uit Oudemolen is in 2015 van na-isolatie voorzien. Na de overstap op een andere manier van bewaring bleek dat de isolatie van zijn bewaarschuur op verschillende plaatsen niet meer voldeed. Maris: ‘Isolatie van de opslagplaats is essentieel voor een goede bewaarkwaliteit. In een bewaarschuur moet het niet te warm en niet te koud zijn. Met isolatie houd je in de zomer warmte buiten en in de winter voorkom je dat de temperatuur snel zakt. ‘Ook draagt isolatie van een aardappelbewaarplaats bij aan het voorkomen van condensvorming.’ Hij heeft daarom besloten de schuur van nieuwe isolatie te voorzien. Maris koos voor het isolatieschuim Isofekt®PLUS omdat dit gemakkelijk en efficiënt tegen bestaande wanden is te spuiten. ‘Via de dikte van de schuimlaag kun je eenvoudig kiezen voor de gewenste isolatiewaarde’, aldus de akkerbouwer.
 
Meer informatie
Wilt u meer weten over een efficiënte bewaring van gewassen? Kijk dan op onze pagina's 'Isolatie' of 'Koelen en bewaren' voor meer informatie over welke maatregelen u kunt nemen.
 
Bron: LTO Energie