Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

bijna 3000 ondernemers maken kennis met AgroEnergiek

 
Van Zuid-Limburg tot Noord-Holland en van Zeeuws-Vlaanderen tot Groningen. Het afgelopen half jaar heeft AgroEnergiek tijdens zo’n 75 bijeenkomsten ongeveer 3000 ondernemers geïnformeerd over maatregelen op het gebied van reductie broeikasgasemissie, energieproductie en energiebesparing in de landbouw. De maatregelen zijn vaak maatwerk en dat inzicht komt tijdens discussies met collega’s en experts.
 
Zonnepanelen niet voor elk bedrijf even geschikt
Niet elke maatregel is even geschikt voor alle bedrijven. Een melkveehouder: “Tijdens een bijeenkomst over energiebesparing werd mij pas duidelijk dat zonnepanelen niet voor elk bedrijf even geschikt zijn. Maar voor mijn bedrijf bleek het wel erg aantrekkelijk. Mijn buurman wilde er ook mee aan de slag, maar voor zijn bedrijf was het minder interessant. De zekeringen op zijn bedrijf waren niet zwaar genoeg om energie aan het net terug te leveren.”
 
Bodem is ook klimaat
Dat het thema ‘klimaat’ of ‘broeikasgassen’ niet het aansprekende thema is, werd de afgelopen maanden ook wel duidelijk. ‘Er zijn zoveel andere thema’s; pas als het verplicht wordt gaat men echt aan de gang’ was een van de opmerkingen. Maar als het duidelijk wordt dat ook aandacht voor bodem en brandstofverbruik ook onder dit thema vallen wordt het anders: “Oh, dus bodem is ook klimaat?, dan wordt het toch nog interessant!”
 
Online kennisbank
Praktische maatregelen op het gebied van energie en klimaat staan op www.agroenergiek.nl. Met daarbij verwijzingen naar praktijkvoorbeelden, rekentools en praktijkervaringen van ondernemers en voorbeeldprojecten en naar andere websites. Op de website en op Facebook zijn ook alle bijeenkomsten te vinden die AgroEnergiek organiseert. Of kijk op @AgroEnergiek voor de laatste nieuwtjes!
 
Samenwerking met landbouwbedrijfsleven
De afgelopen maanden heeft AgroEnergiek zich vooral gericht op bijeenkomsten. De komende tijd wordt de focus verlegd naar inhoudelijke artikelen en bedrijfsreportages. Voor komende winter zoekt AgroEnergiek de samenwerking met het landbouwbedrijfsleven.
 
AgroEnergiek
Doel van het project AgroEnergiek is om ondernemers te informeren over maatregelen op het gebied van energiebesparing, -opwekking en klimaatbelasting. En hen te enthousiasmeren en stimuleren er zelf mee aan de slag te gaan. Het project richt zich op ondernemers in de rundveehouderij, intensieve veehouderij en open teelten. Het project is een samenwerking tussen Projecten LTO Noord, ZLTO, Arvalis, CLM, Wageningen UR, ACRRES en NAJK, in opdracht van het ministerie van EZ