Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Je bent hier

Nieuws

Boeren en tuinders ook in energie efficiëntie toonaangevend

Nederlandse boeren en tuinders zijn niet alleen wat voedselkwaliteit en voedselveiligheid betreft toonaangevend, maar zijn ook top als het gaat om efficiënt gebruik van energie, opwekken van hernieuwbare energie en energiebesparing binnen hun eigen bedrijfsvoering. “Over de hele linie scoren wij beter dan de doelstellingen van 2020. Dat is een geweldige prestatie die andere sectoren in de economie ons niet zo maar nadoen”, zegt Eric Douma LTO portefeuillehouder Energie. “Geen deelsector blijft achter. Alle teelten en veehouderijsectoren realiseren de doelstelling uit het convenant Schone en Zuinige Agrosectoren.”
 
LTO Nederland is zeer content met de uitkomst van de rapportage ‘Energie en Klimaat in de Agrosectoren’. Dit rapport is opgesteld door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland in samenwerking met LEI/WuR en brengt de prestaties van de sector in beeld. “Laten we nu eens trots zijn”, reageert Douma. “Daar is alle reden voor. Terwijl de productie in de agrarische sector afgelopen jaren over de hele linie genomen steeg, is het energieverbruik gedaald. Per eenheid product met procenten per jaar. Dat is gewoon goed werk van onze ondernemers”, aldus Douma.   
 
De primaire landbouw verbruikt circa 4,5% van alle energie in Nederland, maar is sinds 2005 netto producent van elektriciteit. Akkerbouwers en melkveehouders produceren elektriciteit vooral met windmolens, biogas en zon en glastuinders leveren stroom via warmtekrachtkoppelingen. Inmiddels is de productie uit hernieuwbare bronnen in de landbouw circa 80% van het eigen verbruik. “Er zijn maar weinig sectoren in de economie die dit ons nadoen.”
 
Zowel ten aanzien van de energiebesparing per eenheid product, als in het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen scoort de Nederlandse land- en tuinbouw goed. Zo is bijvoorbeeld de melkveehouderij is al voor 68% energieneutraal, spant de glastuinbouw de kroon qua benutting van energie (56% verbetering), wordt in de kalfsvleessector 48% minder broeikasgas uitgestoten, is in de varkenshouderij het energieverbruik met 53% gedaald en daalde de emissie van broeikasgas uit de pluimveehouderij met 34%. 
 
Nederland staat voor gigantische uitdagingen op het gebied CO2-uitstoot, energiebesparing en hernieuwbare energie. “We liggen achter op andere Europese landen. Over acht jaar moet dat aandeel volgens de Europese commissie minstens 14% zijn. Zonder de inzet van boeren en tuinders, gaat dat nooit lukken. De agrarische sector is verantwoordelijk voor 42% van alle opgewekte duurzame energie in Nederland. Dat bewijst dat we als sector voor vergroening van de economie onmisbaar zijn.”
 
LTO Nederland is één van de ondertekenaars van het convenant Schone en Zuinige Agrosectoren. LTO Noord invulling aan de doelen van het convenant door het Programma Duurzame Energie waar meerdere medewerkers aan weerken. Het convenant heeft ondernemers gestimuleerd maatregelen te nemen. “Zo hebben we er met elkaar voor gezorgd dat er stevige stappen gezet zijn. Maar we zijn er nog niet. Overheid pak je verantwoordelijkheid. Zet het convenant niet in de kast”, besluit Douma.