Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Dankzij kleine windmolen constant duurzame energie

Melkveehouder Jan Poppe is blij met de windmolen die constant voor duurzame energie zorgt.

Met de komst van een kleine windmolen op het erf aan de Hooiweg in Zwolle, is melkveebedrijf Poppe Herfte geheel energieneutraal geworden. Na jaren van uitbreiding, legt de melkveehouder nu de focus op verduurzaming. De windmolen is de nieuwste groene maatregel, maar zeker niet de laatste, vertelt Jan Poppe aan AgroEnergiek.
 
“Niets mooier dan zelf energie opwekken. Energieneutraal werken en wonen, wie wil dat nou niet?” Melkveehouder Jan Poppe is enthousiast over de duurzame maatregelen op zijn agrarisch bedrijf. Laatste loot aan de stam is een windturbine van 15 meter hoog waarmee een grote wens van Poppe in vervulling is gegaan. “Op het dak had ik al zonnepanelen liggen, maar met de windturbine heb ik de beschikking over constant duurzame energie. Geen overbodige luxe met drie melkrobots.”

De zonnepanelen zorgen op zonnige dagen voor energie, de windmolen levert gedurende op bewolkte dagen én belangrijker, ook ’s nachts duurzame energie. “Die energie gaat direct naar de melkrobots.” Gezamenlijk leveren ze 210000 kWh energie per jaar tegenover een verbruik van 200000 kWh, verdeeld over drie locaties.
 
Mestscheider
Dankzij de duurzaamheidsmaatregelen die Poppe toepast op zijn bedrijf in Zwolle, is hij energieneutraal. Poppe had al een warmteterugwinning-installatie, maakt gebruik van een voorkoeler en heeft ledverlichting in zijn stal hangen. Zijn koeien liggen daarnaast op droge mest in plaats van zaagsel of stro, wat Poppe verkrijgt dankzij een mestscheider. “Ik bespaar dus kosten, omdat ik geen zaagsel meer hoef in te kopen, maar voorkom ook meer omgehakte bomen”, vindt Poppe.
 
Groen, groener, groenst
Duurzaamheid is een belangrijk thema voor de melkveehouder. “We zijn met 280 melkkoeien en 550 stuks jongvee groot genoeg, dus investeren we nu in duurzaamheid. We stellen een deel van onze grond beschikbaar voor de natuur en hebben plannen voor een zonnepark op een van onze percelen. Met de windmolen en zonnepanelen op het dak hebben we een stap in de goede richting gezet. 
 
Het opwekken van duurzame energie is mede mogelijk gemaakt door de SDE-subsidie. “Anders is de aanschaf van zonnepanelen en een windmolen niet rendabel. We betaalden 230.000 euro in totaal, waarvan 50.000 euro voor de windmolen. De terugverdientijd voor de zonnepanelen is 6 jaar en voor de windmolen 10 jaar.” Dat komt doordat de subsidie voor windenergie (2,5 cent) fors lager is dan voor de zonne-energie (8,9 cent.  “Dat moet eigenlijk veranderen, want zo’n mooi windmolentje als deze zou iedere agrariër op zijn erf moeten hebben.” 
 
Windenergie op het boerenerf, 5 tips van Jan Poppe 

  • Wil je constant duurzame energie op je bedrijf? Kies dan voor de combinatie van zonnepanelen en een windmolen: de windmolen levert ook ’s nachts en in de winter wanneer er geen of weinig zon is;
  • Kies voor een windmolen die past in het landschap en je omgeving. Wij kozen voor een molen van EAZ. Deze is exclusief wieken 15 meter hoog; 
  • Kies voor een windmolen gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout en ijzer. Het rendement is iets minder hoog, maar het is wel duurzamer;
  • Zoek uit of je zuivelcoöperatie duurzame energie stimuleert en wellicht een regeling aanbiedt om een windmolen aan te schaffen. Friesland Campina gaf ons bijvoorbeeld een kleine subsidie en extra garantie op de windmolen;
  • Zoek een bedrijf die het hele totaalpakket aanbiedt, van het installeren van de windmolen tot het aanvragen van de netaansluiting en vergunningen. Het scheelde ons veel zorgen.