Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

'Door kennis te bundelen, kom je sneller tot resultaat'

Iets meer dan een maand geleden vond de ondertekening plaats voor het starten van pilots energiebesparing in de landbouw op het bedrijf van Harrie Kievitsbosch in Raalte. Wij, als LTO Noord,zijn hierin een samenwerkingsverband aangegaan met de Regionale Uitvoeringsdiensten (RUD’s) en RVO namens het Ministerie van Economische zaken. Uitgangspunt hierin is het doorvoeren van maatregelen en het delen van de opgedane kennis. In elk onderdeel op een agrarisch bedrijf is er een kleine winst te behalen, wat bij elkaar opgeteld tot grote winst kan leiden. Als agrariërseenvoudige maatregelen doorvoeren, worden snelle ‘quick wins’ behaald.
 
De regionale uitvoeringsdiensten komen onder andere op uw erf en die van uw collega’s. Naast het controleren, zien ze ook wat er in de praktijk gebeurt. De slimmigheidjes die ze tegenkomen op de bedrijven en de kennis die ze hebben, kunnen ze met ons delen. Zo breng je controleren en informeren bij elkaar. De RUD is een  logische  partner om te verduurzamen en te besparen. Om zo de mogelijkheden en onmogelijkheden met elkaar  te bespreken.
 
Wat levert dat u op in 2016? Doordat wij de kennis bundelen, kom je sneller tot resultaat. Het komende jaar willen we dan ook factsheets Energiebesparingsmaatregelen ontwikkelen. Daarin geven we antwoord op de vraag wat u bij bepaalde maatregelen moet doen en waar u moet zijn. Ook stellen we een checklist voor verschillende sectoren op, met daarin een besparingsladder, zodat u in een oogopslag ziet welke maatregelen het meest rendabel zijn.  
 
Het besparen van energie is de eerste stap richting het energieneutrale bedrijf. Maar energieneutraal worden, gebeurt niet zomaar. Ook moet er energie geproduceerd worden. Belangrijk is dat er gekeken wordt wat bij uw bedrijfsvoering past. Zon, wind, bodem of biomassa? Voor een melkveestal is het bijvoorbeeld vanwege het  elektriciteitsverbruik een logische stap om te investeren in zonnepanelen  of (kleine) windmolens. Voor een varkenshouder is dat weer anders. Het is zoeken naar pasklare oplossingen. Daarom willen we een stappenplan opzetten per sector, met daarin een analyse, overzicht van de mogelijkheden en meer informatie over financiering.
 
We willen u  helpen met het Programma Klimaat en Energie om ook in 2016 weer stappen voorwaarts te zetten. Het toewerken naar een energieneutrale bedrijfsvoering is een proces van de lange adem. Wij zijn er voor u om u die handvaten te geven, op weg naar een duurzame, efficiënte en winstgevende bedrijfsvoering.
 
Eric Douma
Portefeuillehouder Klimaat en Energie