Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Eenvoudig geld en energie besparen met erkende maatregelen

Op 5 juli zijn de lijsten met erkende maatregelen gepubliceerd door de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu voor onder andere de agrarische sector. Erkende maatregelen zijn energiebesparende investeringen waarmee bedrijven op eenvoudige wijze kunnen voldoen aan de wettelijke energiebesparingsverplichting. Het doorvoeren van deze maatregelen leidt tot flinke besparingen met een maximale terugverdientijd van vijf jaar. 

De besparingsverplichting geldt voor agrarische ondernemers die binnen het Activiteitenbesluit vallen en een bedrijfsmatige activiteit uitoefenen die meer dan 50.000 kWh elektriciteit en of meer dan 25.000 m³ aardgas verbruikt. Om de uitvoering van deze verplichting te vereenvoudigen heeft LTO met het Ministerie van I en M de erkende maatregelenlijsten ontwikkeld. Deze maatregelen besparen energie en zijn goed voor de portemonnee en het klimaat.

Inspraak
Het betreft een voorpublicatie waarop gedurende vier weken inspraak mogelijk is. Het streven is om de erkende maatregelen eind 2016 formeel van kracht te laten worden.

Beschrijving van maatregelen
Binnenkort komen er factsheets per maatregel op deze site. Hierop vindt u een korte beschrijving van de maatregel, met daarbij de investering en de besparing die het u oplevert. Houd daarom de website goed in de gaten.

Hulpmiddel
Het gebruik van de erkende maatregelenlijst  is vrijwillig, het is een hulpmiddel om te kunnen voldoen aan de verplichting genoemd in artikel 2.15. Dit staat ook vastgelegd in het Energieakkoord. Een voorbeeld van een maatregel is het beperken van het geïnstalleerd vermogen van buitenverlichting. De techniek waarmee deze maatregel gerealiseerd kan worden is bijvoorbeeld het toepassen van een Led-lamp.

Meer informatie
Wilt u meer weten over de erkende maatregelen? Bekijk dan deze pagina.