Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Eenvoudig geld en energie besparen met ledlampen

verlichting, ledlampen

Peter Koekoek nam met zijn zeugenhouderij deel aan de pilot Bewust Verlichten van LTO Salland. Het project was gericht op het bewust verlichten en energiebesparing op het agrarische bedrijf en de combinatie daarvan. Met een bedrijfsgrootte van 340 zeugen heeft Koekoek  de tl-verlichting in de dekstal en dragende zeugenstal laten vervangen door ledverlichting.  “Met deze eenvoudige maatregel bespaar ik per jaar 600 euro aan energiekosten. Het aantal branduren van de ledlampen ligt veel  hoger dan tl-verlichting.”

De zeugenhouder heeft 40 tl-lampen laten vervangen door 17 ledlampen, wat een energiebesparing oplevert van ongeveer 5350 kWh op jaarbasis. “Naast de besparing geven de ledlampen mooier en rustiger licht. Dit was voor mij de hoofdreden om hierin te investeren. In de bestaande stal was er niet voldoende licht om te werken. Nu is er weliswaar minder watt geïnstalleerd, maar het licht in de stal is voor de dieren beter en ook voor mij om in te werken.”

Terugverdientijd
“Het Project Bewust Verlichten heeft 50 procent van de kosten vergoed en de provincie Overijssel heeft met een subsidieregeling nog eens 25 procent van de investering bekostigd. Hierdoor is mijn terugverdientijd nu 2,5 jaar.” Echter hebben niet alle provincies een dergelijke subsidieregeling.

Installateurs
Koekoek raadt het collega’s aan om zich bij de aanschaf van ledlampen van tevoren te laten informeren door verschillende installateurs. “De kwaliteit van de ledverlichting is belangrijk. Hierin kunnen de verschillen groot zijn. Het is daarom goed om diverse opties naast elkaar te leggen en dan een keuze te maken.” Naast het vervangen van ledlampen is het volgens de zeugenhouder belangrijk om scherp te zijn op het aantal branduren: “Zet de verlichting op tijd uit, zodat het niet onnodig lang brandt. Ook is het handig om sensoren of tijdschakelaars te laten installeren op de verlichting.”

Meer informatie
Het hebben van een energiezuinige verlichting is een van de erkende maatregelen energiebesparing volgens het Activiteitenbesluit. Dit betreffen maatregelen die binnen vijf jaar  terugverdiend zijn. Klik hier voor meer informatie over verlichting.