Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Energieneutraal is streven voor de toekomst op Weidevol

Luchtfoto van melkveeboerderij Weidevol in Zwartsluis

Op melkveebedrijf Weidevol in Zwartsluis van Leanne en Hermen Spans zijn maatregelen ten behoeve van energiebesparing vanzelfsprekend. Ze melken biologisch, dus dan is groene stroom een verplichting. “Een energieneutraal bedrijf is een mooi streven voor de toekomst.” 
 
IDS Subsidie
Aan de Oppen Swolle, midden in natuurgebied van Natuurmonumenten, in Zwartsluis hebben Hermen en Leanne een geheel nieuw gebouw neergezet, deels bekostigd met een IDS-subsidie (Subsidie Integraal Duurzame Stallen, inmiddels vervallen en vervangen door SDE-subsidie). Het pand is daarom voorzien van energiebesparende en ergonomische toepassingen. Het pand wordt verlicht door ledlampen er is een chemische luchtwasser geïnstalleerd die bijna 90% van de ammoniak uit de lucht filtert. Leanne: “We zitten midden in prachtig natuurgebied, natuurlijk willen we uitstoot zoveel mogelijk voorkomen.” Ook is er in hoogte verstelbare putvloer geïnstalleerd omdat op Weidevol met verschillende melkers wordt gewerkt op deze manier is het melken ergonomisch. Weidevol is sinds het najaar van 2014 in bedrijf, in de stal staan momenteel 230 melkkoeien. Naast het melkveebedrijf, biedt Weidevol (vergader)ruimten aan voor de zakelijke markt.
 
Restwarmte gebruiken
Leanne Spans is met name blij met het warmte-terug-winningsysteem binnen Weidevol. De warmte die het bedrijf overhoudt door het koelen van de melk (met een buizenkoeler), wordt gebruikt om de vloerverwarming in de vergaderzalen mee te verwarmen. Op de melkinstallatie is een frequentieregelaar geïnstalleerd. Tijdens het melken regelt de installatie dat het vermogen van de vacuümpomp teruggebracht wordt tot 20 procent. Dat bespaart energie, omdat alleen bij het spoelen vol vermogen van de vacuümpomp nodig is. 
 
Zonnepanelen
Energieneutraal is Weidevol nog niet, maar dankzij de 234 zonnepanelen die op het dak liggen doen Leanne en Hermen al wel een stap in die richting. Dankzij de zonnepanelen wekken ze op jaarbasis 50.000 kWh op. “Jaarlijks gebruiken we 70.000 kWh, maar op het dak is nog ruimte genoeg voor nog meer zonnepanelen.” 
Toch investeren ze daar voorlopig niet in, Leanne vindt het verdienmodel niet gunstig ten opzichte van investeringen in koeien, grond of dierrechten. “Ik zie echter wel kansen, op ons dak is ruimte voor genoeg zonnepanelen om een groot deel van de nieuwbouwhuizen van Zwartsluis te voorzien van groene stroom. Een coöperatie oprichten met inwoners is een interessante optie, dan kunnen we de risico’s en kosten delen, maar dan moet er wel een gezond verdienmodel zijn. 
 
Balans
Het biologisch boeren aan de Oppen Swolle in Zwartsluis bevalt Hermen en Leanne goed. “Biologisch betekent voor ons dat je over veel zaken geen keus hoeft te maken. Kunstmest, gewasbeschermingsmiddelen, land omzetten, het is geen optie voor ons. Daardoor concentreren we ons op andere zaken, de weidevogelstand verbeteren bijvoorbeeld en werken aan energieneutraliteit.” 
 
Meer informatie over deze duurzame melkveehouderij staat op www.weidevol.nl.