Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Het voorkoelen van melk bespaart koelkosten

Op een melkveehouderij  is het koelen van de melk een van de grotere energieverbruikers. Zonder voorkoeler vraagt dit gemiddeld circa 14 kWh/1.000 kg melk. Dit verbruik kan fors beperkt worden door de melk van ongeveer 33 °C voor te koelen tot onder de 14 °C. Hiermee kan al snel € 100 per 100.000 liter melk bespaard worden op koelkosten.

Hoe gaat het in zijn werk?
De voorkoeler werkt volgens het tegenstroomprincipe: water en melk stromen door aparte, tegen elkaar aanliggende, compartimenten. De net gewonnen melk draagt de warmte over aan het koude water, waardoor het water opwarmt en de melk afkoelt. Een optimaal op uw bedrijfssituatie afgestemde voorkoeler koelt de melk in vrijwel alle gevallen tot onder de 14 °C.

Optimale werking van de koelmachine
Niet elke koelmachine gebruikt evenveel energie. Oudere koelmachines verbruiken meer, extra energiezuinige minder. Koelmachines leveren de beste prestatie als ze ongehinderd alleen koude lucht kunnen aanzuigen en de aangezogen lucht makkelijk afgevoerd kan worden. Zorg er daarom voor dat er een tweede opening is, in de ruimte waar de koelmachine staat. Deze opening moet minimaal dezelfde grootte hebben als de opening waardoor de koelmachine de lucht aanzuigt. En, hoe koeler de plek is waar de koelmachine staat, hoe lager het energieverbruik. Het is altijd lonend om de werking van uw huidige koelmachine te optimaliseren en daarmee het elektriciteitsverbruik te verlagen.

Terugverdientijd
De terugverdientijd en besparing is afhankelijk van het aantal liter te koelen melk. Hierbij is de afstelling van de koelmotor erg belangrijk, waarmee vaak nog veel winst te behalen valt.

Meer info
Wilt u meer weten wat voorkoeling u oplevert en hoe het in zijn werk gaat? Bekijk dan onze pagina ‘Voorkoeling’.  

Bron: RVO.nl