Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Je bent hier

Nieuws

Jumpstart: versnellen uitrol monomestvergistingsinstallatie

Naast besparen is het ook belangrijk om te kijken naar innovatieve manieren om energie op te wekken en de uitstoot van CO2 te reduceren. Monomestvergisting is een van deze manieren. Jan-Willem Straatsma (FrieslandCampina) vertelde tijdens de Avond van de Utrechtse Melkveehouderij meer over het project Jumpstart.

Door 200 melkveehouders te verenigen in een coöperatie worden gunstige omstandigheden gecreëerd om monomestvergistingsinstallaties op bedrijven te plaatsen. Deze manier van energieopwekking is extra aantrekkelijk voor het milieu, omdat het de uitstoot van methaan aanzienlijk terugdringt. Er is daarbij ook de mogelijkheid voor ondernemers om gebruik te maken van een leaseconstructie, waarbij na 12 jaar de monomestvergister eigendom is van de ondernemer. FrieslandCampina heeft samen met twee leveranciers afspraken gemaakt, namelijk Biolectric en Host.

150 miljoen beschikbaar
‘Wanneer 1000 monomestvergisters aangeschaft worden, is dit goed voor de reductie van 350 kton CO2, wat bijna een kwart is van de doelstelling. Maar het moet niet ten koste gaan van de wijdegang’, aldus Straatsma. Ook heeft Minister Kamp met een bijzondere openstelling 150 miljoen SDE-subsidie beschikbaar gesteld voor een versnelde realisatie van monomestvergisters in Nederland.  

Zelftest
Straatsma roept melkveehouders op om op www.jumpstartua.nl de zelftest toe doen. Met deze zelftest kunnen melkveehouders snel beoordelen of deelname aan Jumpstart interessant is voor het bedrijf. De coöperatie Jumpstart is een initiatief van FrieslandCampina, Groen Gas Nederland, Duurzame Zuivelketen (DZK), LTO en NZO.