Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Kleinverbruikers kunnen salderen tot 2023, daarna stapsgewijze afbouw

De overheid  zal vanaf 2023 een steeds kleiner deel van de energiebelasting terugbetalen aan zonnepaneeleigenaren. Tot die tijd mag 100 procent verrekent worden met de aangekochte elektriciteit. De afbouw van de salderingsregeling geldt alleen voor elektriciteit die aan het elektriciteitsnet wordt teruggeleverd en niet op het directe eigen verbruik achter de meter.
 
Stapsgewijze afbouw salderingsregeling
De stapsgewijze afbouw van de salderingsregeling zorgt ervoor dat zonnepaneeleigenaren vanaf 2023 de opgewekte zonnestroom die wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet niet meer voor 100 procent mogen verrekenen met de aangekochte elektriciteit. Waar dit nu nog wel het geval is, wordt de vergoeding voor de teruggeleverde zonnestroom vanaf 2023 opgesplitst in enerzijds een vergoeding voor de elektriciteit die betaald wordt door het energiebedrijf en anderzijds een vergoeding van de overheid voor de energiebelasting.
 
Nieuwe meters
Volgens minister Wiebes is de afbouw van salderen waarschijnlijk uitvoerbaar voor de Belastingdienst, mits alle kleinverbruikers beschikken over meters met een dubbel telwerk: één voor afname van elektriciteit van het elektriciteitsnet en één voor terugleveren op het elektriciteitsnet. ‘Voor het correct doen van aangifte voor de energiebelasting door energieleveranciers is het namelijk noodzakelijk dat zowel de levering als de teruglevering afzonderlijk bekend is bij de energieleverancier.
 
Lees het item op de site van de NOS