Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Melkveehouder Sinnige: ‘Mooie uitdaging om met zo weinig mogelijk fossiele brandstoffen melk te produceren'

Melkveehouder Paul Sinnige uit het Friese Appelscha heeft in 2014 een nieuwe ‘Integraal Duurzame Stal’ laten bouwen voor zijn 130 koeien. Daarnaast heeft hij meer dan 270 panelen op het dak laten plaatsen en draaien een aantal machines op zijn bedrijf nu op stroom in plaats van gas of diesel. ‘Ik vind het een mooie uitdaging om met zo weinig mogelijk fossiele brandstoffen de melk te produceren. Echter moet het ook rendement opleveren’, aldus de ambitieuze Sinnige.
 
‘Met het bouwen van een Integraal Duurzame Stal kregen we een extra stimuleringssubsidie om te investeren in zonnepanelen. Voor ons het juiste moment om zonnepanelen aan te schaffen, met slechts een terugverdientijd van acht jaar. Met het opwekken van onze eigen stroom maken we nu gebruik van een elektrische mestmixer en boiler. Zo bespaar je op fossiele brandstoffen én maak je optimaal gebruik van je geproduceerde stroom’, zegt de melkveehouder.
 
Energieneutraal
Mede door de grote hoeveelheid zonnepanelen is de melkveehouder bijna energieneutraal. De zonnepanelen wekken met elkaar ruim 70.000 kWh op. Slechts vijf procent van de stroom is het afgelopen jaar nog ingekocht. Sinnige: ‘We hopen dan ook op termijn volledig energieneutraal te worden.’
 
Energiebesparende maatregelen
Daarom heeft de Friese boer ook in de stal diverse energiebesparende maatregelen genomen. Zo maakt hij gebruik van een voorkoeler en een energiezuinige koelmachine. ‘De voorkoeler zorg er onder meer voor dat mijn melk onder de 14 graden wordt gebracht  voordat het in de melktank komt. Dit bespaart mij al snel honderden euro’s per jaar.’ Mede door alle genomen maatregelen verbruikt Sinnige nu 52,2 kWh per 1.000 kg melk. Dit is een stuk lager dan het gemiddelde van 66,2 kWh per 1.000 kg melk op bedrijven met één of meer automatische melksystemen.
 
Tip aan andere ondernemers
Als de Friese melkveehouder de tijd terug kon draaien, zou hij voorafgaand aan de investering een beter beeld willen hebben wat het exacte verbruik is van de machines. ‘Hier heb ik mij te weinig in verdiept. Het is belangrijk om te weten wat het huidige verbruik is van de machines op het bedrijf en wat uiteindelijk de meerwaarde is van de investering in energiezuinige machines. Hierbij moet je ook kijken welke machine het meeste rendement oplevert’, aldus Sinnige.   
 
Wilt u meer weten hoe u energie kunt besparen of opwekken? Bekijk dan deze pagina 'Energiebesparing in de landbouw' of 'Energieproductie'