Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Melkveehouder Vergeer zelfvoorzienend door eigen mini-windmolens

windenergie vergeer

Bij maatschap Vergeer in Overschild staat sinds april een mini-windmolen op het erf. De molen heeft een hoogte van bijna vijftien meter, een diameter van 12 meter en een jaarlijkse capaciteit van ruim 30.000 kWh. Deze ‘grote boom’ past prima in het landschap met zijn groene paal en houten bladen. Jos Vergeer is zo enthousiast dat er volgend voorjaar een tweede molen bij komt om zelfvoorzienend te worden. “Deze windmolens kosten me op jaarbasis minder dan zonnepanelen. En dit is toch veel mooier!” 
 
De primeur
 In april 2015 werd de allereerste EAZ-Twaalf van Nederland geplaatst bij maatschap Vergeer in het Groningse Overschild. Jos Vergeer kent de ondernemers achter het bedrijf EAZ Wind persoonlijk. “Zij wisten van mijn interesse in de mogelijkheden van windenergie. Ik vond het een mooie kans om met deze gasten te gaan pionieren op dit gebied.” Vergeer merkt dat er maatschappelijke waardering is voor dit initiatief. Zo vormde de vergunningverlening door de gemeente geen enkel probleem. “Hoe dichter de gaskraan kan, hoe liever het hen is. Die aanvraag verliep dus heel soepel.”
 
Kosten gelijk aan zonnepanelen
 Eén EAZ-Twaalf molen heeft een jaarlijkse capaciteit van 30.000 tot 33.000 kWh. Het jaarlijkse verbruik van het melkveebedrijf van maatschap Vergeer, met 300 koeien, ligt op bijna het dubbele. Volgend voorjaar komt er nog een molen bij, dan is het bedrijf zelfvoorzienend. En de kosten? “Eén windmolen kost €37.000 euro inclusief alles, van de vergunningsaanvraag tot aan het nawerk.”  De investering is daarmee gelijk aan de kosten van zonnepanelen. Bovendien is de stroom die de windmolen levert constanter omdat je minder afhankelijk bent van het weer. Het waait veel vaker dan dat de zon schijnt.”
Lees verder