Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Monovergisting op de boerderij economisch haalbaar maken

monovergisting

In december 2015 is in Parijs een klimaatakkoord gesloten. Dit akkoord is onder meer gericht op het versnellen van de CO2-reductie. Groen Gas Nederland heeft in samenwerking met Friesland Campina het programma Jumpstart opgezet. Dit heeft als doel om agrarische ondernemers te stimuleren aan de slag te gaan met monovergisting, om zo de C02-uitstoot te reduceren.

Programma Jumpstart
Jumpstart monovergisting richt zich op het verlagen van de kostprijs, door grootschalige inkoop van vergistingsinstallaties. Het biedt boeren de kans om tegen haalbare randvoorwaarden een monovergister aan te schaffen. Zo is het mogelijk om de bedrijfsvoering te verduurzamen, waardevolle reststromen te genereren en gemakkelijker te voldoen aan de mestwetgeving. 

Innovatieve oplossingen
De samenwerkende partijen willen de agrarische ondernemers ontzorgen op het gebied van mest en klimaat, met het faciliteren in innovatieve oplossingen. Mestvergisting draagt substantieel bij aan minder C02, levert groene energie op en helpt het mestprobleem te verlichten. Zo streven de samenwerkende partijen in 2020 met dit programma 250-500 kton minder C02-uitstoot te realiseren. Inmiddels is al een groep agrarische ondernemers hiermee aan de slag gegaan.

Medio april week lichtte topman Roelof Joosten van FrieslandCampina in aanwezigheid van minister-president Mark Rutte plannen toe om fosfaten uit mest te gebruiken om biogas en biocompost te maken ter vervanging van aardgas en kunstmest. FrieslandCampina wil in 2020 zo’n duizend melkveehouders helpen aan installaties om munt te slaan uit mest. Lees hier het hele artikel. 

Meer informatie
Bent u nieuwsgierig en wilt u meer informatie? Bekijk dan ook de presentatie over het programma Jumpstart monovergisting.