Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Nieuwbouw aanleiding voor energiebesparing

Het bedrijf van Breukink vanuit de lucht

Bij de bouw van de nieuwe boerderij koos melkveehouder Jan Willem Breukink voor energiebesparende verlichting. Zowel de stallen als het woonhuis worden verlicht door ledlampen. “Wij besparen daardoor 60 procent op energiekosten”.
 
Energiebesparing door ledverlichting
Voor melkveehouder Breukink is ledverlichting een niet al te ingewikkelde maar toch doeltreffende manier van energie besparen. “Je krijgt meer licht met minder kosten en er is geen ingrijpende verbouwing voor nodig. Het resultaat zie je direct terug op je energienota.”
 
Ledverlichting is een van de erkende maatregelen op de lijst voor energiebesparing in de agrarische sector. Per 1 juli 2019 geldt voor bedrijven de informatieplicht energiebesparing. Agrarische ondernemingen moet dan hun genomen energiebesparende maatregelen doorgeven aan de overheid. Uitgangspunt is de lijst met erkende maatregelen voor energiebesparing.
 
Platenkoeler koelt de melk
Ook andere energiebesparingen van de lijst met erkende maatregelen heeft Breukink toegepast. Bijvoorbeeld een frequentieregelaar op de vacuümpomp die zorgt voor het vacuüm dat nodig is tijdens het melken. Het energiezuinig koelen van de melk gebeurt op het melkveebedrijf van Breukink door een platenkoeler. “Dat gebeurt via het tegenstroomprincipe. Melk en water stromen in aparte ruimten in tegenstelde richting, waardoor de melk gekoeld wordt van 33 graden naar ongeveer 17 graden. Het vervolgens handwarme water drinken de koeien. ” Een koelinstallatie koelt de melk verder naar 4 graden.
Voor Breukink is het een uitdaging om steeds meer energie te besparen. Hij is bezig met zonnepanelen en let bij de aanschaf van machines op het brandstofgebruik. “Zelfvoorzienend zijn is een mooi doel.”
 
Erkende maatregelen in de melkveehouderij 
In de melkveehouderij vallen de volgende maatregelen onder de meest voorkomende erkende maatregelen. Mocht je deze maatregelen toepassen op je melkveebedrijf dan moet je ze in het kader van de Informatieplicht Energiebesparing doorgeven aan de overheid. Het gaat onder andere om: 
- Aan te zuigen (buiten)lucht scheiden van afgegeven lucht vanuit koelmachine.  
- Energiezuinige verlichting (led) 
- Voorkoeler toepassen 
- Toerengeregelde vacuümpomp voor melkwinningsinstallaties