Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Ondernemers in gesprek over energie bij Wagemaker Flowers B.V.

Energiebesparing en duurzame energie kwamen uitgebreid aan de orde tijdens de informele bijeenkomst bij irissen- en tulpenteelt- en broeibedrijf Wagemaker Flowers B.V. in het kader van de AgroEnergiek-weken op vrijdag 16 november. Tijdens een lezing en een rondleiding bij Wagemaker raakten ondernemers volop in gesprek over hoe meer geprofiteerd kan worden van reeds bekende, maar ook van innovatieve praktische energiemaatregelen.
 
Onder leiding van Wilfried Wagemaker konden deelnemers zelf een kijkje nemen op het bedrijf dat, door o.a. het toepassen van meerlagenteelt en een ingenieus energiepalensysteem, 57% minder energie verbruikte in 2011 in vergelijking met gangbare bloembollenbedrijven.
 
Ook de presentatie van Henk Gude van PPO-BBF over de vele energiebesparingsmogelijkheden bij de bewaring van bloembollen was inspirerend. Gude liet zien dat kennis vanuit de bloembollensector ook goed is toe te passen in andere sectoren. Al jaren blijkt uit PPO-onderzoek dat maatregelen zoals het gebruik van ethyleenanalysers en frequentieregelaars, goed afgestelde systeemwanden en zonnedaken leiden tot grote besparingen op de energierekening met behoud -en niet zelden zelfs met verbetering- van de productkwaliteit.
 
“De kracht zit in de herhaling van de boodschap”, zo merkte een deelnemer van de regionale aftrap terecht op. Dit is ook gelijk éen van de kerndoelen van AgroEnergiek. Door objectieve informatie aan te bieden en samen in discussie te gaan over energiebesparing, duurzame energie en de reductie van broeikasgassen wordt voor ondernemers inzichtelijk dat ook zij kunnen profiteren van de talrijke mogelijkheden op dit gebied.