Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Onderzoek Veehouderij & Klimaat organiseert een bedrijfsbezoek in Haarsteeg

Graag nodigen we u uit voor een bedrijfsbezoek in het kader van het Onderzoek Veehouderij & Klimaat, op woensdag 11 december 2019. Het Onderzoek Veehouderij & Klimaat onderzoekt de uitstoot van methaan in de veehouderij. In twaalf onderzoeken meten we emissies in de praktijk, testen we meetsystemen en bekijken we welk effect bepaalde maatregelen hebben. Daarbij gaan we zoveel mogelijk op zoek naar natuurlijke oplossingen die aansluiten bij kringloop-landbouw. Zo draagt de sector bij aan het realiseren van de klimaatdoelstellingen.

 

Methaanoxidatie

Eén van de twaalf onderzoeken staat in het teken van methaanoxidatie bij externe mestopslagen met drijfmest. Opgeslagen mest produceert continu een beetje biogas, waarvan iets meer dan de helft (60%) uit methaan bestaat. Deze methaanemissie kan verminderd worden door het methaan te laten oxideren. Methaan verandert hierdoor in koolstofdioxide, wat een veel minder grote (25 keer minder) impact heeft op het klimaat.

Het oxideren van methaan kan op verschillende manieren. Bij oxidatie door lucht wordt gebruik gemaakt van bacteriën. Deze bacteriën kunnen in de grond geplaatst worden (met een bodemfilter) of boven de grond (met een biofilter). Daarnaast is methaan te oxideren met vuur, het zogenaamde ‘affakkelen’, waarbij het methaan wordt verbrand.

 

Wilt u meer weten over de uitdagingen rond methaan én over mogelijke oplossingen, zoals methaanoxidatie? Dan bent u van harte welkom op onze affakkellocatie, op woensdag 11 december, bij Mts. Van Roessel-Brock aan De Maashoevenweg 2 in Haarsteeg.

 

Het programma ziet er als volgt uit:

• 09.45: Inloop bij Mts. Van Roessel-Brock

• 10.00: Presentaties Kees Kroes (projectleider LTO Noord) en Roland Melse (onderzoeker Wageningen Livestock Research)

• 11.30: Bezichtiging fakkel

• 12.00: Lunch en afsluiting

 

Aanmelden

Geïnteresseerd? Meld u dan aan.

Ga daarvoor naar https://www.veehouderijenklimaat.nl/nl/veehouderijenklimaat/Bedrijfsbezoek-Haarsteeg-11-12-2019.htm en vul het formulier in. Komt u met meer personen? Ook dat horen we graag.

 

Heeft u vragen? Neem dan contact op met Heine Knoop, via hknoop@projectenltonoord.nl.