Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Open dag boerderijwindmolen in Cornwerd

Afgelopen mei heeft de Gedeputeerde Staten van provincie Friesland besloten dat Friese boeren aan de gang mogen met kleine windmolens tot een as-hoogte van 15 meter. LTO Noord heeft in het verleden onderzoek gedaan naar verschillende kleine windmolens. Een van die windmolens is de windmolen van Bestwatt.
Om iedereen in Friesland bekend te maken met kleinschalige wind heeft Bestwatt op 18 september een open dag gehouden in het Friese Cornwerd zodat geïnteresseerden de molen konden bekijken.
De dag zelf bestond uit 2 rondes waarin de 2 verschillende typen molens aan bod kwamen. De molen zelf kan tot 30 meter hoogte geplaatst worden, dit geeft ook het meeste rendement in combinatie met een goede windsnelheid. Op 15 meter zijn er ook interessante mogelijkheden, zeker in combinatie met zonne-energie. Joop Bettink gaf een informatieve presentatie over de windmolen en wat daar dan allemaal bij komt kijken. Bettink staat volledig achter de kwaliteit van de molens: ”de molen moet niet alleen nu draaien maar ook over 20 jaar”. Dat gaat met de kwaliteit van de molens van Bestwatt zeker lukken, daar is hij van overtuigd.
Achteraf was er genoeg gelegenheid om vragen te stellen aan de adviseurs van Bestwatt. Ook was er een foodtruck geregeld zodat het de geïnteresseerden aan niks ontbrak.
Bestwatt is een van de 4 bedrijven waar LTO Noord veel contact mee heeft met betrekking tot kleine windmolens. Momenteel draaien er verschillende projecten met betrekking tot kleinschalige windenergie mede omdat gemeenten steeds enthousiaster worden en de regelgeving aanpassen om mogelijkheden te creëren.