Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Pilot Bewust Verlichten en Energiebesparing LTO Salland

Bij de agrarische ondernemers die meededen aan de pilot Bewust Verlichten en Energiebesparing LTO Salland zijn uitstekende resultaten geboekt. In de pilot zijn drie demonstratiebedrijven ingericht met duurzame maatregelen en hebben 12 andere ondernemers een energiescan laten uitvoeren op het bedrijf. Bij de serrestal van melkveehouder Hutten in Haarle is maar liefst een vermindering van lichtuitstraling gerealiseerd van 98%.
 
Energiebesparing op agrarische bedrijven en lichtuitstraling op het platteland zijn maatschappelijk actuele onderwerpen. Het project was gericht op het bewust verlichten en energiebesparing op het agrarische bedrijf en de combinatie daarvan. In samenwerking met Regio Zwolle en de provincie Overijssel, en met ondersteuning van de gemeenten Raalte, Hellendoorn en Olst-Wijhe heeft LTO Salland het project uitgevoerd.
 
Resultaten
Melkveehouder Hutten boekte een vermindering van 98% aan lichtuitstraling door het vervangen van tl-verlichting door led-verlichting met een op maat gemaakte kap. En door het op de juiste manier te monteren in de stal aan de hand van het van te voren opgestelde lichtplan. De terugverdientijd van deze verlichting is slechts één jaar.  

Bij melk- en pluimveehouderij Kievitsbosch in Raalte is door het vervangen van verlichting door led-lampen en het aanpassen van de compressor een energiebesparing gerealiseerd van 73%. Bij varkenshouder Koekkoek in Olst is in de varkensstal de tl-verlichting vervangen door led-verlichting. Hierdoor is er beter licht in de stal gekomen en wordt er 6.065 kWh per jaar bespaard.

 
Tips
Naar aanleiding van de resultaten uit het pilotproject zijn ook een rapportage en folder (zie ook onderstaande bijlagen) gemaakt, met alle informatie, rekenvoorbeelden en praktische tips. Zoals:

  • Laat een lichtplan maken voor uw stallen
  • Installeer tijdschakelaars en/of sensoren op de verlichting
  • Denk bij open stallen aan de mate van lichtdoorlating van het scherm
     

Ruimte- en buitenverlichting
Het hebben van een goede verlichting en het beperken van de lichtuitstraling en energie is een van de energiebesparende maatregelen. Bekijk hier de pagina voor meer informatie over deze maatregelen en de bijbehorende randvoorwaarden.

 

Bron: LTO Noord