Familie Bouwhuis uit het Drentse Witteveen heeft een pluimvee- en akkerbouwbedrijf. In totaal heeft de pluimveehouder 73.000 legkippen en 100 hectare landbouwgrond. ‘We kiezen er bewust voor om voer voor de legkippen zoveel mogelijk van eigen grond en uit de regio te halen; de overige 50 % aan kernvoer wordt aangekocht bij een voerleverancier. Dit bespaart transport en vermindert uitstoot van CO2’, legt de pluimveehouder uit.
Bouwhuis deed mee aan project Netwerk BoerenKlimaat.nl in 2012. Het doel van dit project was om agrarische bedrijven klimaatneutraler te maken. Hierin werd niet alleen gekeken naar energiebesparing- en productie, maar ook naar de ‘Carbon Footprint’ van het landbouwbedrijf. De ‘Carbon Footprint’ is een indicatie voor de totale CO2-uitstoot van een product tijdens de gehele levenscyclus van het product.
Carbon Footprint
‘Ons doel is een regionaal gesloten bedrijfsvoering te hebben, door zoveel mogelijk van eigen land te halen en uit de regio. We verbouwen zelf korrelmais, tarwe en koolzaad als voer voor de kippen.’ Door de aandacht voor duurzaam bodembeheer met niet-kerende grondbewerking, kent het bedrijf een positieve organische stofbalans en wordt meer CO2 in de bodem vastgelegd. De voerproductie heeft daardoor een kleine footprint. Onderstaand figuur laat zien hoeveel winst Bouwhuis in 2012 boekte ten opzichte van 100% aankoop van legmeel.
Niet-kerende grondbewerking
Sinds 2003 passen we niet-kerende grondbewerking toe en telen we groenbemesters na de oogst van granen. Na de oogst van korrelmaïs laten we de resterende groene massa op het land achter. Dat komt ten goede aan de bodemstructuur, de bodemvruchtbaarheid en het organische stofgehalte. Dat we hiermee extra CO2 vastleggen is mooi meegenomen. De consequent uitgevoerde niet-kerende grondbewerking verlaagt de afbraak van de organische stof gemiddeld met 25%, waardoor het organische stofgehalte nog positiever wordt.
‘Uit BoerenKlimaat bleek dat we het qua carbon footprint 45% beter doen dan een gemiddeld pluimveebedrijf. Naast duurzaam bodembeheer komt dat ook door de zonnepanelen en het stalsysteem met energiezuinige verlichting’, aldus Bouwhuis. Lees hier meer over de resultaten van het project Netwerk BoerenKlimaat.nl.
Zonnepanelen en energiezuinige verlichting
Bouwhuis heeft 100 kWp aan zonnepanelen. ‘Met deze zonnepanelen wekken we samen 95.000 kWh per jaar op. Dit is ongeveer de helft van ons totale energieverbruik. We zijn tot nu toe zeer tevreden.’ Het familiebedrijf richtte de afgelopen jaren ook hun stallen opnieuw in. De stallen met volièresysteem hebben nu ook dim- en ledverlichting. ‘Frequent dimbaar licht bespaart bijvoorbeeld 50% aan energie. Het levert niet alleen een besparing op, maar hierdoor kan ik de verlichting ook beter sturen en bevordert het dier en welzijn.’
Meer informatie
Wilt u meer weten over welke maatregelen u kunt nemen op het gebied van energiebesparing en -productie? Bekijk onze pagina 'Energiebesparing' of 'Energieproductie'.