Op 1 juli opent de Rijksoverheid via de topsector Energie de ‘systeemintegratie-subsidieregeling’. Deze regeling is bedoeld voor haalbaarheidsstudies naar energieopslag- en conversietechnologie.
Er is 750.000 euro budget beschikbaar om in korte tijd meer dan 15 studies van te realiseren. Doel van de systeemintegratiestudies is om consortia de mogelijkheid te bieden om nieuwe concepten en ideeën op het gebied van energieopslag- en conversietechnologie te verkennen, zonder dat het daarvoor nodig is om meteen grote onderzoeksprojecten of investeringsprojecten op te tuigen. Voor de regeling geldt: ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt.’
Energieopslag- en conversietechnologie
Door een toename van windenergie en zonne-energie ontstaan volgens de topsector Energie pieken in het aanbod die een extra belasting voor het energienetwerk betekenen. Een oplossingsrichting is een betere integratie tussen schakels en spelers in de energiewaardeketens. Energieopslag- en conversietechnologie kan helpen om de flexibiliteit in het energiesysteem te vergroten. Dat zijn over het algemeen meer technische oplossingen die kunnen helpen om een piek aan energie tijdelijk ergens te parkeren en weer te kunnen gebruiken als er een tekort dreigt.