De overheid kent verschillende regelingen voor particulieren en voor ondernemers om investeringen in zonne-energie te faciliteren. Een daarvan is SDE+, die dit jaar twee keer is opengesteld. Voor de eerste ronde waren de aanvragen meer dan het dubbele van het beschikbare budget.
1. Waarvoor is SDE+ bedoeld?
Het ministerie van Economische Zaken stimuleert daarmee de ontwikkeling van duurzame energievoorziening in Nederland. Bedrijven en instellingen die hernieuwbare energie willen produceren, kunnen er gebruik van maken. De subsidie is verdeeld in de categorieën biomassa, geothermie, water, wind en zon.
2. Hoe werkt het voor zonne-energie?
SDE+ vergoedt voor een periode van vijftien jaar het verschil tussen de kostprijs van 'grijze' elektriciteit en van de met zonnepanelen opgewekte kostprijs. De hoogte van de bijdrage is afhankelijk van de kostprijs van de grijze elektriciteit.
3. De eerste openstelling dit jaar is fors overschreden. Welk deel van de aanvragen is voor zonne-energie?
Meer dan 93 procent van de 3.354 aanvragen is voor elektriciteit uit zon. Het grootste budget is echter aangevraagd voor hernieuwbare warmte en warmtekrachtkoppeling (WKK). In totaal is voor 8,15 miljard euro aangevraagd, terwijl er 4 miljard euro beschikbaar is. In juli krijgen de aanvragers antwoord op hun aanvraag. De najaarsronde wordt in oktober 2016 verwacht.
4. Zijn er meer stimuleringsregelingen beschikbaar voor zonne-energie?
Ook de Energie-investeringsaftrek (EIA) stimuleert ondernemers om te investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie. Het is een fiscale aftrek voor duidelijk omschreven investeringen, maar ook voor maatwerkinvesteringen die een forse energiebesparing opleveren. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) staan de Energielijst en Milieulijst 2016. Met de EIA kunnen ondernemers 58 procent van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst, boven op de gebruikelijke afschrijving.
5. Welke stimulering is er voor ondernemers die asbest verwijderen en zonnepanelen terugplaatsen?
Een landelijke subsidieregeling vergoedt 4,50 euro per vierkante meter verwijderd asbestdak. Daarnaast zijn er provinciale regelingen voor plaatsing van zonnepanelen op gesaneerde asbestdaken.
Bron: nieuweoogst.nu