Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Snoeihout van drie Brabantse gemeenten naar houtketels van kalverhouderijen

Op zijn kalverhouderij in Baarle-Nassau houdt Rudi Antens 1440 kalveren. Tweemaal per dag krijgen zijn dieren warme melk. De daarvoor benodigde melkpoeder wordt opgelost in water van 70°C, dat duurzaam wordt verwarmd met een houtsnippers gestookte ketel.

"De voeding van de kalveren, die hier 27 weken verblijven, kost veel energie. Want ik moet een vat van 8000 liter water tweemaal per dag verwarmen", vertelt Antens. "Toen we ons bedrijf in 2010 uitbreidden van 720 naar 1440 kalveren, hebben we besloten het water duurzaam te gaan verwarmen. Dat betekende een flinke investering. Want een houtketel is duurder dan een gasketel. Maar de terugverdientijd gaat sneller, omdat de prijs van biomassa lager is dan die van gas. In 2011 hebben we de houtketel in gebruik genomen."

Zoveel mogelijk schoon hout

Naar gasverwarming had Antens geen omkijken. "Gasverwarming is relatief schoon, omdat het gas volledig wordt verbrand. Je hoeft de ketel maar eenmaal per jaar te onderhouden. Met hout is dat anders. Je moet de kachel continu schoonhouden. Bij verbranding komen immers assen vrij. Om optimale verbranding te krijgen, stoken we zoveel mogelijk schoon hout en vermijden we stook van vervuild of kwalitatief inferieur hout."

Coöperatie

Omdat diverse kalverhouders in de omgeving behoefte hadden aan hout van consistente en continu hoge kwaliteit, werd de Coöperatie Duurzame Energieketen de Baronie (CDEB) opgericht. Antens is voorzitter van deze coöperatie. "In overleg met de gemeente Gilze en Rijen hebben we in 2016 op een braakliggend gebied van bedrijventerrein Midden-Brabant Poort een wilgenplantage van ruim drie hectare geopend als bron voor biomassa. Wilgen groeien snel en kunnen in twee, drie jaar de eerste oogst opleveren. Het hakhout wordt verwerkt tot houtsnippers voor onze ketels. Zo houden we de prijs-kwaliteitverhouding onder controle en dragen we ons steentje bij aan het milieu."

Van snoeihout naar duurzame biobrandstof

Bovendien bieden de gemeenten Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Gilze en Rijen de CDEB snoeihout aan dat vrijkomt bij het onderhoud aan de bomen. Dit hout zet de coöperatie samen met een lokale loonwerker om in duurzame biobrandstof.

Meer plantages

 

De CDEB onderzoekt nu de mogelijkheid om meer plantages aan te leggen. Antens: "Zo bekijken we met Waterschap Brabantse Delta of we waterbergingen kunnen beplanten met snelgroeiend hout, zoals elzen, populieren en wilgen. Wij doen dan het onderhoud en zorgen voor het snoeien. Maar we lopen nog wel tegen de financiering aan, want we kunnen dit niet helemaal uit eigen zak betalen. Ondersteunende maatregelen zouden dan ook zeker helpen."

Energie-investeringsaftrek

 

Voor de aanschaf van de houtketel heeft Antens destijds gebruikgemaakt van de Energie-investeringsaftrek. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) voert deze regeling uit in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Meer weten?

 

Coöperatie Duurzame Energieketen de Baronie
Coöperatie Duurzame Energieketen de Baronie (Facebook)
bron: RVO