Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Stimuleringsregeling SamenZonderAsbest Groningen wordt uitgebreid

Met een bijdrage van 600.000 euro uit het Nationaal Programma Groningen kan de pilot SamenZonderAsbest flink worden uitgebreid. Hierbij werken dakeigenaren en lokale energiecoöperaties samen om asbestdaken te saneren en te vervangen door zonnepanelen. Door de extra bijdrage kunnen er in de provincie Groningen 100 extra asbestdaken vervangen worden en voorzien van zonnepanelen. 

De eerste pilot van SamenZONderAsbest is in 2018 uitgevoerd in Friesland. In totaal zijn 20 Friese daken getransformeerd van een asbestdak naar een coöperatief zonnedak. De tweede pilot wordt gehouden in 2019 in de provincie Groningen. De belangstelling van dakeigenaren voor de stimuleringsregeling is groot. In de aanmeldperiode januari-april zijn 182 aanvragen binnengekomen voor 20 beschikbare plaatsen. Eind april is hieruit een top 60 van potentieel geschikte daken samengesteld. De aanmeldingen betreffen vooral asbestdaken op boerderijen, maar ook op bedrijfsgebouwen en woonboerderijen. Ook verschillende lokale energiecoöperaties hebben gereageerd. Zij willen graag gebruikmaken van gesaneerde daken voor het opwekken van energie, samen met omwonenden.

Dankzij de bijdrage uit het Nationaal Programma Groningen is de stimuleringsregeling SamenZonderAsbest weer opengesteld. Er kunnen 100 extra asbestdaken vervangen worden en voorzien van zonnepanelen. Het totaal komt hiermee op 120 zonnedaken. Dakeigenaren kunnen een dakcheck aanvragen, waarmee onderzocht wordt of hun dak geschikt is voor het plaatsen van een groot aantal zonnepanelen. Zo moet de dakconstructie sterk genoeg zijn voor het gewicht van de panelen.