Gebiedscommissie Utrecht-West en gebiedscoöperatie O-gen in Oost-Utrecht starten nog dit jaar met een project energieneutrale melkveehouderij.
De Utrechtse melkveehouders worden gestimuleerd te besparen op het eigen energiegebruik en zo mogelijk zelf duurzame energie op te wekken.
Inzet is dat in 2020 20 procent van de Utrechtse melkveehouders zelf kan voorzien in de eigen elektriciteitsbehoefte en 50 procent van de melkveehouders in staat is de helft van de eigen energiebehoefte te produceren.
Dieselverbruik
Daarnaast moeten zeker dertig bedrijven tegen die tijd in staat zijn minstens 30 procent te besparen op het dieselverbruik ten opzichte van 2014.
Om de Utrechtse melkveehouders te stimuleren de doelstellingen te halen, worden onder andere studieclubs opgericht en worden vier voorbeeldbedrijven ingesteld. Die vier bedrijven leggen van tevoren vast dat ze de komende jaren energieneutraal gaan boeren.
Het project is niet zozeer gericht op innovatie, maar meer op onderling kennis delen die nu al voorhanden is, zegt stuurgroeplid Pieter van der Grift. 'We gaan samen aan de slag op basis van wat er nu al kan.'
Innovatie
'Als daar ook nog innovatie uit voortkomt, is dat mooi meegenomen. Maar dat is niet de hoofddoelstelling. De voorbeeldbedrijven zijn de basis en moeten voor de spin-off zorgen.'
De stuurgroep, onder leiding van Joris Hogenboom van Natuur en Milieufederatie Utrecht, bestaat uit drie boeren en twee vertegenwoordigers van de zuivelsector. De stuurgroep laat op dit moment een projectplan opstellen.
Budget
Inmiddels is er al budget voorhanden, stelt Van der Grift. Dat geld is afkomstig uit het programma 'Vitaal Platteland' van provincie Utrecht.
Heb je interesse in dit programma? Neem dan contact op met Auke Jan Veenstra