Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

'Zonnepanelen leveren een rendement van ruim 90 procent op'

Nico Enthoven runt een akkerbouwbedrijf in Zeewolde. Hij verbouwt aardappelen, uien, graan en suikerbieten. Niet alleen het verbouwen van deze gewassen kost energie, het opslaan ervan ook. Om de stroomrekening te verlagen, besloot hij om zonnepanelen op het dak van zijn agrarische bedrijf te laten plaatsen. Hij is hiermee één van de vele agrariërs die via de Vraagbundeling Zonnepanelen profiteert van de voordelen van zonne-energie.

Rendement van 90 procent
De zonnepanelen installatie met 944 zonnepanelen draait inmiddels een jaar. “De panelen hebben tot nu toe een rendement van circa 93 procent opgeleverd en daarmee is de norm die van tevoren is uitgerekend ruim gehaald. Vanaf het moment dat de panelen op mijn dak liggen, heb ik al 245.000 kWh opgewekt. Ik produceer daarmee driemaal zoveel stroom dan ik zelf nodig heb. De rest lever ik terug.”

SDE+ subsidie
Nico Enthoven maakte niet alleen gebruik van de Vraagbundeling Zonnepanelen, maar kreeg ook een SDE+ subsidie toegewezen. “Zo is het een bijzonder rendabele investering geworden,” aldus Nico. Voor veel agrariërs is de SDE+ (Stimuleringsregeling Duurzame Energie Productie) een populaire regeling. De subsidie heeft een omvangrijk budget (voor 2016: 8 miljard euro) en is een compensatie voor het verschil in de kostprijs van duurzame energie en de marktprijs voor fossiele energie. De subsidie wordt verstrekt over een periode van 15 jaar.
 
Bron: LTO Energie