Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Blog: Teel je eigen energie

Toon Schouten (Biowarmte Nederland) pioniert al menig jaar met het energiegewas miscanthus. Steeds meer boeren/ondernemers zien de meerwaarde van dit wondergewas. Het snelgroeiende, houtige gewas is namelijk uitermate geschikt als grondstof voor lokale energiekringlopen. Zo is miscanthus een ideale brandstof voor de Biomassa gestookte ketels. Iedereen met een eigen biomassaketel en een lapje grond kan zich alvast rijk rekenen.
 
Schouten licht toe waarom hij er voor heeft gekozen om zelf een energiegewas te telen voor zijn biomassaketel. “Mijn zoektocht begon ermee om enigszins goedkoop te kunnen verwarmen en niet afhankelijk te zijn van de markt van diverse schommelende biomassa brandstof prijzen. De hoofdzakelijke redenen dat ik het zelf ben gaan telen is dat ik ’n vrij onrendabel perceel met veel hoeken en kanten bezit en niet beslist nodig heb om veevoer te telen of mest af te zetten.”
 
De teelt van dit gewas had Schouten al snel in de groene vingers. Maar de vele mogelijkheden van dit gewas als grondstof voor lokale energieketens zijn nog lang niet ten volste benut. Het blijft zaak om door te ontwikkelen. “Miscanthus is een riet- en bamboeachtig gewas waarbij het eigenlijk alleen maar om de gedroogde stengel gaat. De functionele toepassing van dit gewas is nu nog alleen als brandstof voor mijn eigen biomassaketel. Maar er is nog zoveel meer mogelijk in de waardepiramide, zoals toepassingen voor houtvezelplaten stalstrooisel, papierindustrie en bodembedekker in siertuinen.
 
Het verhaal kan goed uit als de ondernemer ook zelf deze biobrandstof nodig heeft voor de verwarming op zijn bedrijf. Veel boeren orienteren zich momenteel op de markt van biomassaketels, maar krijgen de investering niet rondgerekend. Met name voor intensieve veesectoren, zoals kalverhouders, kippenhouders en varkenshouders – met een stuk grond – is de teelt van miscanthus in combinatie met een biomassaketel zeer interessant. Maar waar moet je dan opletten bij aanschaf van zo’n ketel? Schouten licht toe: “Het belangrijkste is dat er preventiemiddelen opzitten dat je brandterugslag voorkomt want het is in gehakselde toestand enorm vluchtig, oftewel zeer brandbaar. Verder is de optie kalkdosering bij uitstek een must en bewezen toepassing bij de verbranding van gehakselde miscanthus. Tot slot is ook de verbranding met de ‘lambda sonde gestuurde verbranding’ voor ’n geringe uitstoot een absolute must qua techniek. De door Biowarmte Nederland gevoerde KSM Biomassaketels beschikken over de modernste technieken en software waardoor een optimale verbrandingstechniek en minimale uitstoot binnen de gestelde emissie eisen worden behaald.”
 
Tot slot de hamvraag waar het om draait. Maar wat levert het dan op? “Grote winst is het in eigen beheer hebben van je eigen teelt en niet afhankelijk zijn van de markt van diverse biomassa energie aanbieders. Het is een milieuvriendelijk gewas dat bijna geen bemesting en gewasbescherming nodig heeft en zelfs de bodem reinigt. Daarnaast biedt het gewas ook voor het wild ’n ideale beschutting om in te overwinteren. De emissiemetingen die nu bekend zijn (Duitsland), wijzen uit dat deze biomassa brandstof met verbranding bij 13,1 % zuurstof een fijnstof uitstoot van 0,15 gram per m3 presteert . Deze uitstootwaarde is nihil en past volledig binnen de gestelde wettelijke normen. Tot slot is het gewas CO2-neutraal, de CO2 bijdrage die vrijkomt bij verbranding wordt door het gewas weer opgenomen tijdens de teelt.
 
Een snelle rekensom leert dat je in onderstaande rekenvoorbeeld met dit energiegewas al snel 165.000 euro bespaart, gerekend over 22 jaar. Reken maar mee: Een gemiddelde kalverhouder verbruikt zo’n 35.000 kuub gas per jaar. Tegen 0,40 cent per kuub gas kost dat al snel 14.000,- euro per jaar. De teeltkosten van 5ha miscanthus kost qua poten en oogsten zo’n 5000,- euro per jaar. Een biomassaketel van 80Kw inclusief aanschaf (€30.000) en onderhoud kost gemiddeld 1500,- euro per jaar. Exclusief grondkosten en kosten voor eigen arbeid. Dan nog levert dit energiegewas ruim 7.500,- euro per jaar op. Zowel de biomassaketel als het perceel miscanthus hebben een terugverdientijd van 22 jaar, in totaal heb je het dan al snel over ruim 165.000 euro!