Een zestal kalverhouders in de Zuidelijke Baronie heeft het plan opgevat om een coöperatie op te richten voor het beheer van een lokale warmteketen op basis van regionale houtige biomassa.
Deze week kwamen zij bijeen met ambtenaren van het Rijk (RVO), provincie Noord-Brabant, de Agrarische Natuurvereniging Baarle-Nassau en omstreken en een aantal deskundigen. Deze duurzame vorm van energiebenutting draagt bij aan CO2-reductie ten opzichte van het gebruik van fossiel gas.
Professionalisering
De kalverhouders beschikken sinds enige tijd over een biomassaketel. Maar de kennis ontbreekt voor een professionaliseringsslag. De bijeenkomst is hét zetje voor de vorming van een ketenorganisatie.
Het idee is om via een coöperatie van belanghebbenden de logistieke oplossing te realiseren voor lokale biomassa uit bos, natuur en landschap en de teelt van biomassa zoals houtwallen en beplanting op het eigen erf.
Continue stroom
Door een bedrijfsmatige en gebiedsdekkende aanpak van landschapsonderhoud en teelt van biomassa kan een continue stroom van lokale biomassa omgezet worden in energie voor het eigen bedrijf via de biomassaketel.
‘Daarmee drukken we onze kosten en kunnen we op termijn mogelijk energieneutraal warmte opwekken’, zegt de jonge kalverhouder Rudi Antens in Baarle-Nassau.
‘Ook de negatieve beeldvorming die de omgeving heeft van de sector is een belangrijk argument om over te stappen.’
Doelstellingen
Brabant telt ongeveer 5.000 intensieve veehouderijbedrijven die een forse warmtevraag hebben.
‘Als een kwart van hen bijvoorbeeld een biomassaketel aanschaft, zijn we al in staat om de agrarische doelstellingen uit het Brabantse Energieakkoord te halen,' aldus ZLTO-adviseur bio-economie Ton van Korven.