Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Aftoppen verkort terugverdientijd zonnepanelen

Aftoppen zonnepanelen

Op daken met zonnepanelen wordt op zonnige dagen in het voorjaar veel energie geproduceerd. Deze dagen, waar de piekproductie van de installatie plaatsvindt, komen in Nederland echter maar enkele malen per jaar voor. De grootte van de hoofdaansluiting met het elektriciteitsnet wordt vaak wel gebaseerd op deze piekmomenten.

De capaciteit van de aansluiting vergroten, is in de meeste gevallen niet rendabel. In bepaalde situaties (bijvoorbeeld een oost- west opstelling van zonnepanelen) is het beter om meer zonnepanelen te plaatsen, zonder de netaansluiting te verzwaren. Een melkveehouder uit Haaksbergen heeft besloten om hiermee aan de slag te gaan binnen Vraagbundeling Zonnepanelen van LTO. Het vermogen van zijn PV-installatie is 66 kWp op een 3x80A aansluiting(wat overeenkomt met 55 kW). In 2015 hebben de zonnepanelen met een oost-west opstelling, in totaal 61.529 kWh opgewekt. Dit is een opbrengst van ruim 930 kWh per kWp en is hoog voor een oost-west opstelling.

Hij is zeer tevreden over het resultaat: “Het geeft nauwelijks problemen of storingen. Ik heb o.a. melkrobots, die veel stroom nodig hebben. De zonnepanelen wekken veel kWh-stroom op en dat maakt de investering, met een terugverdientijd van ongeveer 6 à 7 jaar, meer dan waard.” Met deze oplossing profiteert de ondernemer maximaal van de salderingsregeling.

Onderzoek
Wanneer het totale vermogen van de zonnepanelen groter is dan het maximum vermogen van de omvormer waarop de omvormer is gedimensioneerd, noemen we dit onderdimensioneren. Uit onderzoek van netbeheerder Liander blijkt dat door onderdimensioneren tot 70% (omgerekend is dat het piekvermogen van de PV-installatie 143% is tegenover het vermogen van de omvormer) de besparing op de vaste jaarlijkse kosten van de omvormer 3% is. De investeringskosten liggen namelijk lager door het aanschaffen van een kleinere omvormer. Dit weegt ruimschoots op tegen de niet opgewekte energie van slechts 1%.

Om dit te kunnen testen, heeft Liander voor ondernemers een handige tool gebouwd. Liander gebruikt de ingevulde gegevens om snel te kunnen beoordelen of er mogelijke knelpunten in het energienet ontstaan.